Skip to main content
Nyheter & kunskap

Förmåner för medarbetare under corona 2021

By 11 juni, 2021No Comments
Förmåner medarbetare corona 2021

Förmåner för medarbetare under 2021

Vardagen och arbetslivet har förändrats under coronapandemin. För många av oss har det inneburit att man måste byta kontoret mot köksbordet och att kontakten med kollegor har fått ske via tex teams eller andra digitala verktyg. Något som också förändrats under coronapandemin är förmåner och andra arrangemang.

 

De förmåner som tillkommit för medarbetare under coronapandemin 2021:

Coronagåva – skattefri upp till 2000 kr

Det har tillkommit vissa skattefria förmåner, som till exempel coronagåvor. Denna gåva fanns även under 2020, men från och med 1 maj 2021 har denna skattefria förmån ökat från 1000 kr till 2000 kr. Ökningen gäller retroaktivt från 1 januari 2021.

När du som arbetsgivare ger en coronagåva bör du tänka på att den måste ges till alla anställda eller en större grupp för att gåvan ska anses vara skattefri. Man får inte ge kontanter som gåva, men presentkort som inte går att bytas mot kontanter går bra.

Coronagåvor gäller utöver andra gåvor som exempelvis jul-, jubileums- och minnesgåva.

Fri parkering på jobbet – skattefritt även under 2021

Fri parkering vid arbetsplatsen har också förlängts under 2021. Den 1 maj 2021 bestämdes att fri parkering ska vara skattefri även under 2021 och gäller retroaktivt från och med 1 januari 2021.

Bra att tänka på: Om du behöver ompröva AGI:n, så är denna förmån inte med på AGI:n.

Digital sommarfest – skattefria måltider?

Med anledning av coronapandemin är det inte längre lämpligt att hålla personalfest på “vanligt vis”. Företag kan istället ordna digitala arrangemang, som till exempel digital sommarfest.

För att fria måltider på en digital sommarfest ska vara skattefria krävs det att eventen är så kallade gemensamma måltidsarrangemang. Läs mer hos Skatteverket

Att sitta framför datorn tillsammans räknas inte som gemensamma måltidsarrangemang. De anställda kommer då bli förmånsbeskattade för 100 kr enligt Skatteverkets schablonbelopp. Däremot skulle du som arbetsgivare, med hjälp av coronagåvan, kunna ge alla anställda ett presentkort för en måltid som ni då äter på en digital sommarfest.

För hjälp vid frågor om förmåner och avdrag, välkommen att kontakta oss!

Kontakta våra löneexperter