Skip to main content
Nyheter & kunskap

Nedstängningsstöd mars 2021

By 4 mars, 2021No Comments
Stöd korttidsarbete 2021, anstånd

Pressmeddelande från Finansdepartementet 23 februari 2021

Nedstängningsstödet, som riktar sig till företag som inte kan bedriva sin verksamhet till följd av beslut om nedstängning inom ramen för den nya pandemilagen, innebär att företag ska kunna få upp till 100 procent av sina fasta kostnader ersatta, beroende på hur mycket omsättning företaget tappar. Takbeloppet är 75 miljoner kronor per månad. Det nya nedstängningsstödet ska gälla under den tid som pandemilagen är i kraft och är utformat på liknande sätt som det så kallade omställningsstödet där omsättningstappets storlek avgör hur stort stöd man har rätt till. Det nya stödet är dock mer generöst.

Regeringen meddelar nu att även lönekostnader kommer att räknas som en fast kostnad och därmed omfattas av det kommande nedstängningsstödet. Syftet är att trygga anställda med att ett ordentligt stöd finns på plats vid en eventuell nedstängning av verksamheten. Med beskedet ges arbetsgivare en möjlighet att tillsammans med anställda planera framåt och snabbt sätta igång verksamheten igen efter en nedstängning.

Regeringens aviserade nedstängningsstöd kommer förstärkas så att även lönekostnader ersätts till den del de inte kompenseras på annat sätt. Det meddelade regeringen på en pressträff 23 februari. Med ändringen kan företag få ersättning för upp till 100 procent av lönekostnaderna vid en eventuell nedstängning. Vid korttidspermittering täcker staten 75 procent av kostnaden och arbetstidsminskningen är maximalt 80 procent. Lönekostnader som kompenseras med stöd för korttidsarbete kommer inte omfattas.

Var den här texten till hjälp? Kanske gillar du även: