Skip to main content
Nyheter & kunskap

One Stop Shop och bokföringsprogram

By 31 augusti, 2021oktober 18th, 2021No Comments
One Stop Shop

Från och med 1/7 2021 finns nya regler vad gäller moms och försäljning inom EU till privatpersoner. Här kan du läsa vårt tidigare inlägg om One Stop Shop och de nya momsreglerna.

Kortfattat innebär de nya momsreglerna att om ett företag når omsättningströskeln på cirka 100 000 svenska kronor tvingas företaget nu antingen rapportera via One Stop Shop (OSS) eller redovisa momsen i andra EU-länder.

Det förstnämnda, OSS, är ett bra nytt rapporteringssätt som Skatteverket tillhandahåller. Men det finns vissa saker du som sköter redovisningen bör tänka på.

1. För att kunna använda OSS behöver du även i ditt bokföringsprogram hantera detta korrekt. I exempelvis bokföringsprogrammet Fortnox behöver du sätta upp nya momskoder och konton för varje specifikt land du säljer till.

2. Om du använder dig av och säljer via marknadsplatser eller plattformar inom EU är det vanligt att koppla dessa till bokföringsprogrammet via integrationer. Vi på UCS One Economy använder oss av olika integrationsplattformar där de redan har tillhandahållit OSS-lösningar. Med det nya rapporteringssättet OSS och integrationer till bokföringsprogrammet blir det enklare än någonsin tidigare att sälja via marknadsplatser inom EU.

Om du vill få hjälp av en heltäckande byrå som kan det juridiska, ekonomiska och tekniska arbetet kring One Stop Shop, tveka inte att kontakta oss!

Lina Blomqvist
Lina Blomqvist
Affärsutvecklare
Telefon:  070-219 16 10
E-post:  lina.blomqvist@ucsone.se