Skip to main content
Nyheter & kunskap

Skattefri julgåva till anställda 2020

By 18 november, 2020april 9th, 2021No Comments

Regler kring skattefri julgåva till anställda

Julgåvor som lämnas till hela personalen är i år (2020) skattefria om gåvornas marknadsvärde uppgår till högst 450 kr inklusive moms per person. Även uppdragstagare, som exempelvis styrelseledamöter omfattas. Arbetsgivaren får avdrag för utgiften, arbetsgivaravgifter utgår inte och den ingående momsen är avdragsgill. I princip kan julgåvan bestå av vad som helst utom gåvor i form av pengar. Presentkort som inte kan bytas mot pengar är också ok. Men tänk på att det inte går att lyfta moms vid inköp av presentkort.

OBS. Om gåvan överstiger 450 kr inkl moms blir hela gåvan skattepliktig. Hela gåvans värde ska då förmånsbeskattas och något avdrag för moms medges inte.

Ifall arbetsgivaren på begäran av den anställde istället för julklapp skänker pengar till ideell organisation ska den anställde beskattas för gåvans värde som lön. Om arbetsgivaren för egen del bestämmer att istället för julklappar till sina anställda skänker pengar till en ideell organisation uppkommer ingen skattepliktig gåva för de anställda. Dock är inte denna gåva inte avdragsgill för arbetsgivaren.

Dessutom: Skattefri gåva upp till 1000 kr utöver julgåvan

Företag kan i år ge en skattefri gåva till ett värde av 1000 kr till sina anställda utöver julgåvan. Denna regel kommer i spåren av COVID-19 och gäller t.o.m. 31 december 2020. För att det ska vara giltigt ska denna gåva ges till alla anställda eller en större grupp av anställda. Om gåvans värde överskjuter 1000 kr beskattas enbart den överskjutande delen.

Låter det krångligt? Vi hjälper dig. Läs mer om UCS One Economy och vårt utbud här