Skip to main content
Nyheter & kunskap

Utdelning på kvalificerade andelar i fåmansaktiebolag

By 13 oktober, 2020maj 21st, 2021No Comments
Hösten går fort och det börjar bli dags att titta på hur mycket lön man tagit i sitt AB. Detta är viktigt för att kunna få underlag till lågbeskattad utdelning enligt huvudregeln (lönesummeregeln) under 2021. 

Lågbeskattad utdelning innebär 20% i skatt i jämförelse med tjänstebeskattningen på ca 32 – 57% (beroende på vilken inkomst man har).

Grundregeln för lönebaserad utdelning är att du eller någon närstående tagit ut minst 6 inkomstbasbelopp + 5 % av den totala lönesumman i bolaget/koncernen. Regeln innebär att man under 2020 måste ha tagit ut minst 421 895 kr i lön (exkl. förmåner) för att kunna ta del av en lönebaserad beräkning.

Tänk på att om man höjer lönen för ägaren eller närstående så ökar även det totala löneunderlaget.
Tänk även på att löner från dotterbolag kan tas med i beräkningen.

Det finns dock en övre gräns för hur mycket lön man behöver ta ut. Den går vid 9,6 inkomstbasbelopp som för 2020 blir 641 280 kr. Har man själv eller någon närstående tagit denna lön så kan man få ett lönebaserat underlag oavsett hur höga totala lönekostnader man har.

Vi vill dock påpeka att man ska tänka på vilken inkomst av tjänst man har innan man tar utdelning. Det finns en hel del förmåner som är kopplade till den lön man tar ut och som man går miste om ifall man tar utdelning i stället för lön.

Maximalt belopp gällande dessa förmåner är för 2020 följande:

  • Pensionsgrundande inkomst (PGI) 539 076 kr
  • Sjukpenninggrundande inkomst (SGI) 378 400 kr
  • Föräldrapenning baserad på SGI 473 000 kr
    Har man maximal PGI så täcker man in alla tre förmåner.

Underlag för lågbeskattad utdelning kan även beräknas enligt förenklingsregeln och som inte är kopplat till vilken lön man tar ut. Det belopp man får för 2021 är 183 700 kr och det gäller i princip alltid om man äger samtliga andelar i bolaget. Äger man del av bolaget proportioneras beloppet efter hur stor andel man äger.

Har du inte kvalificerade andelar utan att ditt innehav räknas som okvalificerat (dvs att du inte aktivt arbetar i bolaget eller att någon utomstående äger mer än 30% av bolaget) gäller 25% i skatt på utdelning. En rekommendation ifall man är osäker är att alltid rådfråga oss om aktierna anses kvalificerade eller okvalificerade innan man tar en utdelning.