Skip to main content
Nyheter & kunskap

Varför har man holdingbolag och vad är nyttan med det?

By 25 maj, 2021No Comments

Vad är egentligen ett holdingbolag?

Ett holdingbolag är ett bolag som har till uppgift att äga aktier eller andelar i andra företag. Någon annan verksamhet i bolaget finns oftast inte. Den verksamhet man bedriver ligger istället i bolagen som holdingbolaget äger.

Det kan i många fall vara bättre att ha sitt ägande via ett holdingbolag i stället för direkt i ett bolag där själva driften av verksamheten ligger. Det finns möjlighet att göra detta trots att en verksamhet redan är igång.

De viktigaste fördelarna med ett holdingbolag är följande:

1. Man begränsar risken för de konsekvenser som kan uppstå om en verksamhet skulle gå dåligt. Har man flera typer av verksamheter kan man dessutom dela upp dessa i olika bolag som ägs via holdingbolaget. Övriga verksamheter är då skyddade.

2. Vinster som uppkommer kan delas ut till holdingbolaget. På så sätt minskar risken med att ha dem kvar i verksamhetsbolaget. Det finns dock regler på hur mycket man får dela ut som måste beaktas. Det är också viktigt att utdelningar regleras så snart som möjligt och att likvid för dessa skickas till holdingbolaget. Så länge holdingbolaget har en fordran på det utdelande bolaget kvarstår risken.

3. Om man har flera aktiebolag som ägs av ett gemensamt holdingbolag (koncern) så har man möjlighet att skicka koncernbidrag mellan bolagen och på så sätt jämna ut resultaten mellan dem. Förutsättningar för detta är att ägandet av bolagen är mer än 90% och att det varit ägt under hela räkenskapsåret.

4. I en koncern kan det även finnas möjlighet till att låna pengar mellan bolagen. Aktiebolagslagen tillåter i de flesta fall inte att aktiebolag lånar ut pengar till sina ägare men i koncerner är det under vissa förutsättningar tillåtet.

5. Om ett verksamhetsbolag ska säljas så kan det också vara fördelar med att ha ägandet via ett holdingbolag. Ägs bolaget direkt av fysiska personer kan beskattningen bli mycket hög om vinsten överstiger deras möjlighet till kapitalbeskattad utdelning. Under vissa förutsättningar är istället vinsten skattefri för holdingbolaget. I de fall det skulle uppkomma tvist och skadeståndsanspråk från köpare så är det mot holdingbolaget istället för direkt mot säljaren som privatperson.

6.Avseende beräkning av utdelningsunderlag till ägare som är fysiska personer kan det vara förmånligt att ha ägandet via en koncern och ett holdingbolag.

Nackdelar med holdingbolag

Det blir naturligtvis en ökad administration. Det finns även risk att man förlorar sparat utdelningsunderlag vid ägarförändringen.

Är du intresserad av att bilda ett holdingbolag?

Kontakta gärna oss så kan vi diskutera förutsättningar och tillvägagångssätt!

Kontakta oss