Så väljer du rätt affärssystem för dig

Visma eller Fortnox?

Vilket system är egentligen bäst?

Vid val av ett nytt affärssystem är det ofta vi möts av rädsla. Det är en stor investering och frågorna är många. Det måste man ha förståelse för. Det är också viktigt att man får med sig hela teamet in i det nya affärssystemet genom t.ex. internutbildning.

Vi har samlat svar på en del vanliga frågor som vi ofta får från företag som påbörjat sitt arbete med att hitta ett nytt affärssystem. När du läst färdigt denna guide ska du känna dig trygg i att gå vidare med din offertförfrågan eller val av leverantör för ditt nya affärssystem.

Tveka inte att kontakta oss om det är någonting du saknar eller känner dig osäker på.

OffertförfråganBoka systemdemo
Systemtjänster

Vilket affärssystem ska jag välja?

När du ska välja affärssystem är det vanligt förekommande att du måste ta beslut som kräver en omfattande utvärdering. Detta för kunna att välja rätt system för din verksamhet.

Vi vet att det är svårt att välja rätt med så många olika affärssystem och affärssystemleverantörer att välja bland. Bara i Sverige finns idag cirka 30 st olika affärssystem och ännu fler leverantörer.

Följ vår guide nedan om hur du ska göra för att välja affärssystem.

Två personer vid en dator

Innan du väljer affärssystem ska du alltid börja med att gå igenom:

Vad har företaget för behov?
Hur ser era processer ut och behöver de ses över?
Hur ser er målsättning ut?
Finns det några andra krav på ert affärssystem?

Jämför därefter affärssystemen

Du har nu kommit till stadiet där du behöver välja ut ett par stycken affärssystem att jämföra mellan eller begära in offert från din leverantör. Se till att systemen täcker funktionerna du kommit fram till i steget ovan.

Några exempel på affärssystem är:
Visma, Fortnox, Bokio, Flex Applications, Oxceed & Hogia

Det är vanligt att tro att verksamheten ska använda ett visst affärssystem, men det kan senare visa sig att företaget har helt andra behov och förutsättningar och att ett annat system faktiskt passar verksamheten bättre.

Behöver du hjälp med kartläggning och jämförelse? Vi kan hjälpa dig att komma igång.

OffertförfråganBoka systemdemo

Vad kostar ett affärssystem?

Att försöka säga vad ett affärssystem kostar är som att säga hur långt ett snöre är. Det vill säga nästintill omöjligt. Det finns så många aspekter att ta hänsyn till och några av dessa har vi nämnt här ovan. 

Men det finns statistik framtagen som grundar sig på flera hundra offerter och upphandlingar, där man hävdar att kostnaden för implementation av ett nytt affärssystem beräknas kosta ca 1,5% av ett företags omsättning. Samtidigt ser man att den lägsta implementationskostnaden ligger på 0,06% av omsättningen och den högsta på cirka 18% av omsättningen.

De flesta affärssystem har även en licenskostnad per användare som tillkommer utöver implementationskostnaden. Kostnaden för licenser beror på val av paket och antalet licenser.

Skillnad mellan Visma och Fortnox?

Visma och Fortnox är de två ledande företagen inom bokföringsprogram och affärssystem. De riktar sig till alla typer av bolagsformer och kan anpassas utifrån användarens behov. 

Förutom den löpande bokföringen finns flera funktioner som hantering av både kund- och leverantörsfakturor, löner och integrationer med bank som några exempel.

Den största skillnaden mellan Visma och Fortnox gäller gränssnittet. I Vismas affärssystem kan man enkelt skapa både bokslut och deklaration, vilket inte Fortnox affärssystem har i dagsläget. 

Är du helt ny inom bokföring kan du enkelt få en helhet av alla delar genom att använda Visma. I övrigt handlar det till stor del om tycke och smak vad som skiljer Fortnox och Visma från varandra. 

Du behöver inte ta beslutet själv. Vi hjälper dig hitta och välja rätt system för din verksamhet. Klicka här för att komma i kontakt med våra experter.

Fördelar med Visma

Visma har sedan starten år 1996 verkligen anammat det moderna och skapat förutsättningar för att leverera lösningar för molnet. De har sedan lanseringen av sitt Visma eEkonomi vuxit enormt för framförallt småföretagare. Även övriga program inom Visma SPCS och flaggskeppet Visma.net har fortsatt vuxit sig starka. 

Idag erbjuder Visma ett stort antal lösningar för kunder inom olika branscher och med olika behov. 

Fördelar med Fortnox

Fortnox är ett molnbaserat affärssystem, vilket betyder du alltid har tillgång till det när du är online. Detta innebär också att det går att använda systemet oavsett vilken enhet eller operativsystem du har. Det fungerar alltså på både PC och Mac. 

Du kan även enkelt skapa upp nya konton för andra användare eller dela med de som behöver komma åt dem. Du får alltid din data säkerhetskopierad och den är alltid skyddad bakom kryptering.

Vi på UCS One Economy hjälper dig att hitta rätt affärssystem

Vi på UCS One Economy har lång erfarenhet av att jobba i flertalet stora affärssystemVi är både certifierad Visma Partner till Visma SPCS och Visma.net samt Fortnox Byråpartner. Utöver dessa har vi även ett nära samarbete och god erfarenhet av Bokio, Flex Applications, Hogia Lön, Oxceed och Swinx. Det innebär bland annat att vi säljer och utbildar i deras system.

Med vår expertis kan vi hitta den bästa lösningen för just din verksamhet. Allt för att ekonomihanteringen ska bli så enkel och effektiv som möjligt för dig.

Vill du få klarhet i vilket system som passar ditt företag bäst?
Boka en systemdemo med våra experter eller skicka en offertförfrågan!

Boka systemdemo

Vill du komma i kontakt med våra systemexperter?

Välkommen att kontakta Daniel Weinert, affärsutvecklare System, eller skicka en offertförfrågan så hör vi av oss till dig.

Offertförfrågan
Daniel Weinert

Daniel Weinert

Affärsutvecklare System
Telefon: 076-018 41 77
E-post: daniel.weinert@ucsone.se