Har du koll på regeringens budgetproposition inför hösten 2023?
Den 8 november presenterade regeringen ett förslag för höstbudgeten 2023 och väntar nu på att fastställas. Hög inflation och stigande räntor präglar givetvis budgeten och påverkar på så vis privatpersoner och företag kraftigt.
Här nedan redogör vi för några av de förslag som finns med i budgeten och hur det kommer att påverka.
Jobbskatteavdrag
Skattereduktionen för de personer som vid beskattningsårets ingång har fyllt 65 år ökas. Denna skattesänkningen föreslås träda i kraft 1 januari 2023. I genomsnitt uppgår skattesänkningen till 1 900 kr och kan som mest uppgå till 6 000 per person och år. Skattereduktionen gäller inte arbetsinkomster över 1 800 000 kr/person och år. Sänkningen kommer att beröra ca 400 000 personer.
Sänkt skatt på bensin och diesel
Från och med den 1 januari 2023 sänks skatten med 1 krona per liter (inklusive moms). Skattesänkningen görs utifrån gällande indexerningsregler och ska gälla i 3 år. Regeringen har dock inte tänkt räkna upp skatten med inflationen så den effektiva sänkningen kommer förmodligen att stanna vid 40 öre /liter (inklusive moms).
Nuvarande reseavdrag behålls och ökas
Den avståndsbaserade skattereduktion som riksdagen beslutade om i juni kommer inte att genomföras. Istället behålls de nuvarande reglerna men med ökade belopp.
Höjningen av avdragsbeloppen görs då de inte höjts sedan 2008 och att de därmed inte motsvarar de kostnader som ska täckas.
Förslaget föreslås träda i kraft 1 januari 2023.
För arbetsresor med egen bil höjs avdraget från nuvarande 18,50 till 25 kr per mil.
Avdraget för drivmedel vid arbetsresor med förmånsbil höjs från 6,50 respektive 9,50 till 12 kr per mil.
Även avdragen för tjänsteresor och hemresor med egen bil eller förmånsbil höjs med motsvarande belopp som i reseavdraget, det vill säga till 25 respektive 12 kronor per mil.
För resor med förmånsbil som drivs med elektricitet görs dock inte några ändringar i förhållande till dagens regler. Dock blir det förbättring för den som får ladda sin egen bil eller förmånsbil gratis på arbetsplatsen. Detta ska enligt dagens regler förmånsbeskattas, men förslaget innebär att förmånsbeskattningen slopas till och med sista juni 2026.
Förstärkt skattereduktionen för installation av solceller
Inom ramen för det så kallade gröna avdraget höjs skattereduktionen för installation av solceller från 15 till 20 procent från och med 1 januari 2023. För den som installerar solceller för 100 000 kronor (inkl. moms) ökar skattereduktionen från 15 000 till 20 000 kronor i och med förslaget.
Nedsättning av skatt på jordbruksdiesel förlängs
Nedsättningen skulle ursprungligen ha upphört vid halvårsskiftet 2023 men förlängs nu med ett halvår till 31 december 2023. Skatten kommer att vara noll kronor på jordbruksdiesel (diesel som används i arbetsmaskiner, samt båtar som används i jord- skogs- och vattenbruk) under andra halvåret efter förlängningen.
Omkring 26 000 företag omfattas av skattesänkningen som görs för at kompensera jord- och skogsbruk för ökade drivmedelskostnader.
Avdrag för FoU förstärks
Företag som gör forskning och utveckling betalar lägre arbetsgivaravgift och en lägre allmän löneavgift för anställda som jobbar med detta.
Taket för nedsättningen höjs från 600 000 till 1,5 miljoner kronor per månad fr. o. m. 1 juli 2023. Total reducering av avgifterna för företag (eller koncern) kan då öka från 1,2 MSEK till 3 MSEK per månad.
Höjd moms på vissa reparationer
Momsen på reparationer av bland annat cyklar och kläder höjs från 6 till 12 till procent den 1 april 2023. Syftet är att öka enhetligheten i mervärdesskattesystemet.
Vi hjälper dig med ditt företags ekonomi!
Behöver du ha extern hjälp med ditt företags ekonomi? Välkommen att kontakta oss eller läs mer om våra tjänster!
Lena Lindqvist
Affärsområdesansvarig Mindre bolag/ Ekonomikonsult
073-644 40 02, lena.lindqvist@ucsone.se