Erbjuder ni löneväxling? Då vet ni vad vi pratar om!
Löneväxling blir nämligen alltmer populärt att erbjuda sina anställda, något som många arbetsgivare också tagit fasta på. Men om man erbjuder löneväxling behöver man som arbetsgivare ha kunskap om vad som gäller. Annars riskerar det att bli en dyr affär både för verksamheten och den anställde.
När man vet vad man gör och gör det på rätt sätt däremot, finns många fördelar– inte minst nöjda medarbetare. Löneväxling är också ett utmärkt erbjudande att använda både till löneförhandlingen och rekryteringen.
Vad är löneväxling?
Det vanligaste är löneväxling till pension och det betyder att en del av bruttolönen placeras i en tjänstepension innan inkomstskatten dras. Det är upp till dig som arbetsgivare att bestämma om den anställde kan löneväxla eller inte. Det ska som regel bli ett nollsummespel för arbetsgivaren, vilket innebär ett litet plus för arbetstagaren. Hur då? Jo, som arbetsgivare kan du skjuta till cirka 6 procent extra på det belopp den anställde väljer att placera, eftersom skatten på pensionsförsäkringen är lägre än arbetsgivaravgifterna på lön.
Som anställd kan man också avtala med sin arbetsgivare om att eventuella bonusar ska löneväxlas. Detta måste dock bestämmas i förväg. man kan inte löneväxla redan utbetalade pengar
Det här bör du tänka på kring löneväxling!
Man ska vara försiktig med löneväxling om bruttolönen är lägre än 561 000 kr/år. Har man en lägre lön påverkas nämligen intjänandet till den allmänna pensionen. Den anställde måste också vara medveten om att de pengar man väljer att löneväxla blir låsta och kommer inte kunna nyttjas förrän det är dags för pension.
Inom de kollektivavtalade tjänstepensionerna är priserna generellt sett mer pressade än på den privata marknaden. Om man väljer andra pensionsförsäkringar måste man läsa på noga, så att det den anställde skulle tjäna på att löneväxla inte äts upp av höga avgifter. Den maximala avsättning till tjänstepension får inte överstiga 35% av bruttolönen.
ITP:s sjukpension beräknas alltid på lönen efter löneväxlingen. Vid löneväxling ska den anställde vara medveten om att sjukpensionen blir reducerad om han eller hon skulle bli långvarigt sjuk. Likaså påverkas inkomstförsäkringen ifall man skulle bli arbetslös.
Vid löneväxling, teckna alltid ett avtal med den anställde!
När en löneväxling ska genomföras för en anställd är det viktigt för arbetsgivaren att upprätta ett skriftligt avtal med den anställde, där villkoren för löneväxlingen framgår. I avtalet för löneväxling är det viktigt att ange avtalets längd, vilken bruttolön som skall reduceras, på vilken lön framtida löneökningar ska beräknas. Det bör i avtalet för löneväxling framgå hur sjuklön, semesterlön och övertidsersättning ska beräknas med hänsyn till löneväxlingen. I avtalet för löneväxlingen måste det finnas bestämmelser för hur löneväxlingen ska hanteras när den anställde slutar, när avtalet upphör i förtid, vid sjukdom, vid föräldraledighet och vid annan typ av ledighet. Andra aspekter som är viktiga att avtala om är hur löneväxlingen ska hanteras om utgifterna för förmånerna förändras eller om förmånsvärdet förändras.
Låter det här krångligt?
Vi på UCS One Economy hjälper er gärna både med löneadministration och/eller rådgivning.
Låter det intressant eller har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta Lina Hoff, Affärsområdesansvarig Lön, på telefon 0709-95 46 95 eller mail lina.hoff@ucsone.se