Skip to main content
Nyheter & kunskap

Milersättning 2024 – Så mycket får du

By 16 maj, 2024november 19th, 2024No Comments
Milersättning 2024

Om du under 2024 har använt din privata bil eller en förmånsbil för resor i din tjänst har du rätt till ersättning. Från och med förra året meddelades det att nya bestämmelser ska gälla vilket också påverkar milersättningen 2024. Vilka belopp gäller och hur skiljer sig den aktuella ersättningen mellan din privata bil och förmånsbil? Vi tar en närmare titt på allt du behöver veta om milersättning 2024.

Vilka belopp gäller för milersättning 2024?

Redan förra året började de nya bestämmelserna om milersättning från Skatteverket att gälla i Sverige. Det blev en höjning från den tidigare ersättningen på 18,50 kr/mil till 25 kr/mil och gäller alla bilar oavsett om det är elbil eller inte. Det är alltså en höjning med 6,50 kr/mil som ska representera alla dyrare omkostnader under de senaste åren. Tanken är att denna ersättning ska täcka vissa omkostnader du har vid användning av din bil. Dessa omkostnader inkluderar bränslekostnader, slitage och försäkring för din bil.

Milersättning med förmånsbil

Om du istället för din privata bil använder en förmånsbil för tjänsteresor så gäller andra belopp. Dessa belopp skiljer sig dock mellan olika drivmedel, vilket resor med privat bil inte gör. Milersättningen 2024 med förmånsbil är enligt följande:

  • Förmånsbil som inte är elbil: 12 kr/mil
  • Förmånsbil som är elbil: 9,50 kr/mil
  • Förmånsbil laddhybrid: 12 kr/mil
Elbil milersättning 2024

När har man rätt till milersättning?

När man har rät till milersättningen 2024 kan se lite olika ut, dels beroende på vilken typ av bil som används men också vart du reser. Använder du din bil till resor inom tjänsten, alltså inte endast till din arbetsplats som är samma varje dag, så har du rätt till ersättningen direkt från din arbetsgivare. Om resorna istället sker till din statiska arbetsplats så är det via din privata inkomstdeklaration du ansöker om milersättning. Då gäller det ersättningsbelopp som vi redovisade för ovan.

För att ha rätt till avdrag i din deklaration gäller det att två krav uppfylls:

  • Du sparar minst 2 timmar per dag att använda bil jämfört med kollektivtrafik
  • Avstånden mellan din bostad och arbetsplats är minst 5 km

Viktigt att notera när det gäller ersättning för dessa resor är att du endast får avdrag för delen av dina utgifter som totalt överstiger 11 ooo kr per kalenderår. Detta är något som många ofta missar när de gör avdrag i sina deklarationer.

Så får du enkelt koll på alla din resor

En trend som fortsätter att påverka milersättningssystem är digitalisering och automatisering av processer. Flera företag och organisationer övergår till digitala plattformar och appar för att underlätta ansökan om och hantering av milersättning. Detta kan inkludera användning av GPS-spårning och andra teknologier för att automatisera rapportering av körsträckor och annan relevanta data.

Detta effektiviserar administrationen kring milersättning och är något som i sin tur underlättar själva redovisningen av sträckor i deklarationer, oavsett om det gäller förmånsbil eller privat bil. Söker du hjälp med att deklarera dina sträckor på ett korrekt sätt så finns vi alltid till hands och svarar på alla frågor som kan tänkas dyka upp.

Har du funderingar gällande milersättning 2024? Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig!