Skip to main content
Nyheter & kunskap

Stöd för korttidsarbete 2021 – Vad gäller?

By 9 februari, 2021februari 8th, 2022No Comments
Stöd korttidsarbete 2021, anstånd
Åtgärden stöd för korttidsarbete kommer fortsatt att vara aktuell under 2021.

Eftersom korttidsarbetet kommer att regleras i en tillfällig lag innebär förlängningen i sin tur att det blir en ny form av stöd. Den tillfälliga lagen kommer även innebära förändringar i tillämpningen av stödåtgärden men även medföra striktare kontrollåtgärder för att minimera missbruk.

Nedan har vi samlat de vanligaste frågorna just nu:

När kan jag söka det nya stödet?

Först den 15 februari 2021 kommer den nya lagen och ändringarna i den befintliga lagstiftningen träda i kraft. Det är först efter det som alla förutsättningar finns på plats och Tillväxtverkets arbete med att anpassa och utveckla systemen kan slutföras. Det kommer sedan dröja omkring 5–8 veckor efter lagens verkställande innan en ansökan om stöd för 2021 kan öppna.

Kommer jag kunna ansöka retroaktivt?

Ja, när ansökan öppnar hos Tillväxtverket kommer det vara möjligt att ansöka om stödet retroaktivt från 1 december 2020.

Behöver jag göra en helt ny ansökan?

Ja, för att kunna ta del av det nya stödet krävs en ny ansökan. Du behöver dessutom även skriva nya avtal med dina anställda. Observera att du som har kollektivavtal måste förhandla med facket. Har du inte kollektivavtal är det av vikt att 70 procent av dina anställda godkänner korttidsarbetet innan du gör din ansökan.

Kommer min nya ansökan innebära att jag kan söka stöd för löneökningar och nyanställda som anställts efter jämförelsemånaden?

Nej, löneökningar och nyanställda med startdatum efter jämförelsemånaden kommer fortsatt inte omfattas av stödet.

Kommer min jämförelsemånad vara densamma även under 2021?

Har du tidigare blivit beviljad stöd för korttidsarbete så kvarstår samma jämförelsemånad som tidigare. Har du tidigare inte fått stöd kommer september 2020 ligga till grund för ditt stöd.

Tillämpas fortfarande karenstiden?

Nej, enligt det nya lagförslaget kommer karenstiden på 24 månader efter stödperioden att tillfälligt slopas mellan 1 december 2020 till 30 juni 2021.  Det betyder att du som företagare som tidigare haft stöd under 2020 kommer ges möjlighet att ansöka om en ny stödperiod.

Hur många månader kan jag få stöd för under 2021?

Du kommer maximalt kunna få beviljat stöd för totalt 7 månader mellan 1 december 2020 till 30 juni 2021. Söker du stöd för ett senare startdatum än 1 december 2020 blir dina stödmånader automatiskt färre.

Hur mycket kan jag få i stöd?

Permitteringsnivåerna kommer fortsatt att vara 20, 40 eller 60 procent. Under januari – mars finns även möjlighet att söka stöd för korttidsarbete upp till 80 procent av arbetstiden.

Skillnaden ligger i att mellan 1 december 2020 – 31 mars 2021 står staten fortsatt för 75 procent av kostnaden för arbetstidsminskningen. Från 1 april till 30 juni 2021 sänks dock detta till att staten endast står för 50 procent av kostnaden. Lönetaket om 44 000 kr per månad kvarstår.

Vad är en avtalsperiod?

En avtalsperiod är överenskommen tidsperiod för avtalet om när en stödnivå ska gälla. Tecknas ett avtal om 60 procent arbetstidsminskning mellan 1 januari – 31 mars är det en avtalsperiod. Du kan ha flera olika avtalsperioder inom samma avtal men det är av vikt att det tydligt syns vilken arbetstidsminskning som tillämpas under vilken period.

Kan jag förlägga olika nivåer av arbetstidsminskning under en och samma avtalsperiod?

Nej, under stödet för 2021 finns inte längre möjligheten att en individ omfattas av olika nivåer av arbetstidsminskning under en och samma avtalsperiod. Detta eftersom staten kommer stå för olika procentsatser av kostnaden för arbetstidsminskningen. En avtalsperiod kommer heller inte kunna löpa över månadsskiftet 31 mars – 1 april. Observera att detta gäller även om ditt företag har kollektivavtal eller inte. Arbetstiden kan dock likt tidigare förläggas fritt under hela avtalsperioden. Det kommer heller inte finnas möjlighet till att flytta arbetade timmar mellan de två perioderna 1 december 2020 – 31 mars 2021 samt 1 april 2011 – 30 juni 2021.

När sker utbetalningarna?

Utbetalningen av ett godkänt stöd för korttidsarbete kommer att utbetalas månadsvis. Tillskillnad från tidigare hantering där utbetalningen skedde i en klumpsumma för den totala ansökta stödperioden.

Vi har behövt säga upp en del av personalstyrkan, kommer dessa omfattas av stödet?

Ja, uppsagd personal kommer fortsatt att omfattas av stödet. Observera att löneavdrag under uppsägningstiden inte är tillåtet.

Mitt företag har haft en vinstutdelning rätt nyligen, kan vi ansöka om stöd för korttidsarbete?

Företag som beslutat om alternativt verkställt vinstutdelning, förvärv av egna aktier, gottgörelse eller minskar aktiekapital eller reservfond för återbetalning; har inte rätt till stöd om det har skett två månader före stödperioden eller sex månader efter stödperiodens slut.

Hur kommer avstämningen gå till?

Än så länge har Tillväxtverket inte publicerat någon information om avstämningarna av korttidsarbetet under 2021 kommer ske på samma vis som de gjorde under 2020. Vi får därför invänta vidare riktlinjer efter lagens verkställande den 15 februari 2021.

Tycker du att det låter krångligt? Vi hjälper dig. Välkommen att kontakta oss.