Skip to main content

Tre myter om outsourcing

By 28 mars, 2022juli 11th, 2023No Comments

Många är ovetandes om de positiva effekter som finns med outsourcing av företagets ekonomi- eller lönefunktion. Nedan har vi listat tre vanliga myter kring detta. 

1. Outsourcing – det är dyrt att “hyra” in personal

Intern, fast personal medför ofta en hög kostnad generellt. Varje anställd blir en bekostnad för företag bara i lönerelaterade frågor. Därefter följer utlägg för fortutbildning och kompetensutveckling, aktiviteter osv. Dessutom tillkommer tid, som i sin tur också är pengar. Det är tid som måste sättas av för rekrytering och upplärning. En nyanställd är sällan sitt mest produktiva “jag” de första veckorna, vilket leder till att onboardingen också blir en kostnadsfråga.

Med outsourcing betalar företaget enbart för det faktiskt utförda arbetet. Inga övriga kostnader eller avsatt tid tillkommer, så som för utbildning, utveckling eller onboarding. Den outsourcade personalen kommer med färdig kompetens, och erfarenhet att ta sig an tjänsten direkt. Outsourcing sänker således kostnaderna för ett företag, medan den goda kvalitén består.

Istället för att ha en fast ekonomi- och löneavdelning kan outsourcad personal tillsättas för just det aktuella området, tjänsten, specifika tiden eller när något oförutsägbart händer. Således är kostnaderna även skalbara.

2. Inhyrd personal har inte samma känsla, och lägger inte ner samma energi som en anställd 

Genom outsourcing får man som företag tillgång till personal med specialistkompetenser. De har en goda kvalifikationer att nyttja och erfarenheter av flera arbetsplatser. Dels är kompetensen och de många erfarenheterna otroligt värdefulla, men det är också en fördel att som företag få in nya infallsvinklar och idéer. En outsourcad personal är ofta väl uppdaterad gällande nya krav och komplicerade regelverk. Därtill kan en inhyrd konsult ge ökad tilltro till att lagar följs och att företaget hålls uppdaterad.

3. Man har inte samma närhet och tillgänglighet till en konsult som med en anställd

Vid outsourcing av personal har man som företag en trygghet att det alltid finns någon som tar vid i tillfällen med sjukdomsfall eller andra situationer då den tilltänka personalen inte kan närvara.

Konsulter är experter och sätter sig in i kundens verksamhet, för att på så sätt kunna bidra med professionalism, kompetens, närhet och flexibilitet. Då Outsourcing går båda vägar, är den inhyrda personalen inte bara ansiktet utåt, utan även en länk i samarbetet mellan två företag. Inte minst är konsulten en verklig person som självklart både vill trivas och göra ett gott intryck hos företaget hen är bemannad på.

Läs gärna här i en kundreferens om hur vi outsourcar tjänster till  Linköping Science Park, så att de kan fokusera på sin huvudsakliga verksamhet.

Är du i behov av personal men inte en anställning? Tag gärna kontakt med affärsområdesansvarig Jenny Lindegren, tel  076-608 33 78jenny.lindegren@ucsone.se