Skip to main content
Nyheter & kunskap

5 HR-trender att ha koll på inför 2023

By 7 oktober, 2022november 15th, 2023No Comments

Försäkra dig om att ditt företag hänger med i HR-branschens ständiga utveckling!

En snabbt växande digitalisering, ekonomisk osäkerhet och en nyligen världsomfattande pandemi. Detta är bara några av de delar som påverkar företags arbetssätt när det kommer till HR. Det är därför viktig att hålla sig uppdaterad på nya trender för att hela tiden uppfylla de krav som ställs på dig som arbetsgivare. Nedan följer 5 nya HR-trender att ha koll på inför 2023!

Digitaliserad HR

Tiden då HR bestod av policydokument och rutinbeskrivningar som samlade damm i byrålådor är över.  Vi lever i en ständigt föränderlig värld där våra arbetssätt behöver revideras och utvecklas i takt med att verksamheten växer. Personalhandböcker finns idag i appar och inte på chefens kontor. Engagemang och medarbetarindex mäts idag genom vecko- eller månadsvisa pulsmätningar och inte årsvisa medarbetarundersökningar. Frågan är hur behåller vi den mänskliga aspekten i en värd av digitalisering och där HR mäts i nyckeltal?    

Värdet av ett starkt employer brand 

Med ett starkt arbetsgivarvarumärke står du ut på marknaden och kan lättare attrahera personal samt skapa bättre förutsättningar för din befintliga personal att stanna kvar i bolaget. En annan fördel är att dina tidigare anställda dessutom pratar gott om dig som arbetsgivare. Dagens anställda = morgondagens kunder? Hur kan man som företag påverka detta? Lättare sagt än gjort. Arbetet måste börja inifrån. Lever företaget efter sina värderingar och hur hittar man som företag sitt “Why”? Om du inte har börjat fundera kring dessa frågor är det dags nu.    

Prioritering av de anställdas välbefinnande 

Covid-19 känns kanske mer avlägset nu, men pandemin fick stora konsekvenser på HR som avdelning och funktion. Stressen ökade och osäkerheten var stor. Uppmaningar till lunchpromenader varvades med inbjudningar till digitala mindfulnessmeditationer. Värdet av att säkra medarbetares engagemang och välbefinnande på distans är svårt, speciellt när vi idag befinner oss i en arbetsvardag med stora möjlighet till hybrid-arbete. Det är viktigt att man som företag har verktyg på plats för att snabbt identifiera varningstecken och vidta åtgärder, både för personalens och företagets skull. Att skapa trygghet inför en eventuell inbromsning i ekonomin är ytterligare en utmaning för många företag.  

Effektiva rekryteringsprocesser 

Visste du att majoriteten av alla arbetssökande idag kollar jobbannonser via telefonen och att personliga brev ser ut att vara på väg bort? Stegen från soffan med mobilen i handen till datorn för att skräddarsy ett personligt brev och skicka in en ansökan är idag längre än någonsin. Idag pågår en digital krigföring på alla fronter med ett mål, att få vår uppmärksamhet. Våra Tik-Tok hjärnor har inte längre tålamod för hemsidor som inte är mobilanpassade och krångliga ansökningsformulär. Och har man dessutom inte en attraktiv, sammanhängande och modern rekryteringsprocess riskerar man att förlora kandidater man inte ens visste fanns.  

Intern kompetensutveckling 

Att skapa förutsättningar för att internt utveckla sin personal ökar sannolikheten för de bästa medarbetarna att stanna kvar. Istället för att gå ut med annons enligt ”Post and pray”-principen för att försöka hitta er drömkandidat finns idag möjligheter att själva skapa den internt. Som bonus får du ökat engagemang och en rejäl skjuts i ditt employer brand-arbete då du bevisligen väljer att investera i din personals utveckling.  

 

Vi hjälper dig säkerställa att ditt företags arbetssätt med HR håller sig uppdaterat!

Funderar du på att söka extern hjälp när det kommer till HR? Välkommen att kontakta oss eller läs mer om våra tjänster  och hur vi kan hjälpa ditt företag att ta nästa steg i utvecklingen inom HR!

Philip Malm
Philip Malm
Affärsområdesansvarig HR
070-812 37 63, philip.malm@ucsone.se