Information från Rådgivningsgruppen september 2020
Avseende budgetpropositionen för 2021 (höstbudgeten) som regeringen presenterade den 21 september. Den är ovanligt stor och omfattar 105 mdkr, som lånas upp för att finansiera det hela.
Mycket debatt återstår då oppositionen inte är odelat positiv till alla dela om hur pengarna ska fördelas och användas. Men det är ju ändå bra att veta vad som kan vara på gång. Vi har inget exakt datum för när beslut ska vara fattade men det brukar vara innan riksdagen stänger i början av december.
Budgeten innehåller naturligtvis många förslag inom skilda områden. Vi vill lyfta några förslag i budgeten som vi anser vara intressanta för majoriteten av våra kunder.
-
- Justerad beräkning av bilförmån. Marknadsvärdet som används idag gynnar fossildrivna mot andra drivmedel och detta vill man ändra på. Exakt utformning av förslaget har inte presenterats ännu men kommer under hösten.
-
- Ett liknande system som för ROT- och RUT- avdrag när man installerar ”grön teknik” t.ex. solceller. Köparen får ta del av skattelättnaden direkt. Föreslås träda i kraft 1 januari 2021.
-
- Bonus-malus systemet förstärks. Högsta bonusbelopp för bilar som släpper ut noll gram koldioxid höjs fr 60 till 70 tkr. För de med låga koldioxidutsläpp blir högsta bonus 45 tkr.
-
- Sänkt skatt för personer över 65 år fr. o m. 1 januari 2021 samt höjd pension för pensionärer med låg pension fr. o .m. 1 september 2021.
-
- Avskaffad schablonintäkt på uppskovsbelopp vid bostadsförsäljning. Tillämpas fr.o.m. beskattningsår 2021. Det gäller både befintliga och framtida uppskov.
-
- Utländska experter, forskare och nyckelpersoner kan i dag som längst få skattelättnad under de tre första åren av den tidsbegränsade vistelsen i Sverige. Regeringen kommer att föreslå att denna tidsgräns utvidgas till att omfatta högst fem år räknat från den dag vistelsen i Sverige påbörjades.
-
- Skattereduktion för investeringar. Detta innebär att en lägre inkomstskatt betalas och föreslås uppgå till 3,9 procent av anskaffningsvärdet på inventarier. Förslaget är tänkt att gälla för alla fysiska och juridiska personer som redovisar inkomst av näringsverksamhet samt handelsbolag. För att erhålla skattereduktionen krävs att inventarierna innehas under en viss tid. Transaktioner som genomförs inom en intressegemenskap undantas.Skattereduktionen ska gälla för inventarier som köps under 2021 och föreslås träda i kraft den 1 januari 2022. För företag som har kalenderår som beskattningsår kommer den att begäras i inkomstdeklarationen för beskattningsåret 2022. Det kommer också finnas en möjlighet att göra skattereduktion för outnyttjat utrymme för skattereduktion det efterföljande året.
-
- Nedsatta arbetsgivaravgifter för 19-23-åringar fr.o.m. 1 april 2021 – 31 mars 2023. Förslaget innebär en nedsättning med 11,66 procentenheter och en avgiftsnivå om sammantaget 19,76 procent, jämfört med normala 31,42 procent, för de avgifter som betalas på ersättning till personer som vid årets ingång har fyllt 18 men inte 23 år. Nedsättningen föreslås gälla för den del av ersättningen som uppgår till högst 25 000 kronor per kalendermånad.
-
- Nedsättning av arbetsgivaravgifter för den först anställda utvidgas. Förslaget innebär att företag som inte har någon anställd och som anställer en eller två personer samt företag med en anställd och som anställer ytterligare en person kommer att ges rätt till nedsättning av arbetsgivaravgifterna. Den föreslagna nedsättningen gäller för anställningar under perioden 1 juli 2021–31 december 2022.
-
- Omsättningsstöd till enskild näringsidkare. Liknar det omställningsstöd som finns idag men riktar sig till enskilda näringsidkare. För att stöd ska beviljas krävs att nettoomsättningen för;
- mars – april 2020 understeg 70 procent av nettoomsättningen för referensperioden 2019,
- maj 2020 understeg 60 procent av nettoomsättningen för referensperioden 2019, och
- juni och juli 2020 understeg 50 procent av nettoomsättningen för referensperioden 2019.
- Omsättningsstöd till enskild näringsidkare. Liknar det omställningsstöd som finns idag men riktar sig till enskilda näringsidkare. För att stöd ska beviljas krävs att nettoomsättningen för;
-
- RUT-avdraget utökas med nya tjänster.
– Tvätt vid tvättinrättning, inklusive transport av tvätten.
– Möblering av bostad, inklusive montering av möbler. Däremot omfattas inte inredningstjänster.
– Transport av bohag till andrahandsbutiker, loppmarknader och liknande där bohaget kan komma till återanvändning samt till och från magasinering.
– Enklare tillsyn av en bostad, till exempel ett fritidshus.
- RUT-avdraget utökas med nya tjänster.
-
- Även taket för rutavdraget höjs enligt förslaget till 75 000 kronor per person och år, jämfört med dagens 50 000 kronor.