Skip to main content

Hur redovisar ett aktiebolag aktier som ägs i ett annat aktiebolag?

By 23 november, 2021februari 8th, 2022No Comments
Hur redovisar man ägda aktier i ett annat aktiebolag?

Aktiebolag som äger aktier i annat bolag – så ska det redovisas

När ett aktiebolag äger aktier i ett annat aktiebolag kan ägandet vara antingen näringsbetingat eller kapitalplaceringsaktier. Under vissa förutsättningar kan även värdepapper betraktas som lager. Det är viktigt att ha klart för sig vilken typ av aktier bolaget äger eftersom det skiljer sig, både skattemässigt och redovisningsmässigt, hur dessa redovisas.

När du rett ut vilken typ av aktier bolaget äger finns några andra frågor att ställa sig:

– Hanteras de ägda aktierna på egen hand av företaget, t.ex. i en depå, eller ligger de i en kapitalförsäkring och någon annan än bolaget hanterar köp och försäljningar av aktier kopplade till denna?
Om värdepapper ligger i en kapitalförsäkring redovisas endast insättningar och uttag. Resultat för kapitalförsäkringen redovisas när den avslutas. Reavinst på kapitalförsäkringar är inte skattepliktigt och en förlust är inte avdragsgill.

– Hanterar bolaget själv köp och försäljning av värdepappersinnehav eller har man gett mandat åt någon annan att göra det (bank eller fondkommissionär), s.k. diskretionär förvaltning?
Frågan är extra viktigt för bolag vars ägare vill att deras aktier ska beskattas som okvalificerade aktier.

– Hur mycket äger man av det andra bolaget?
Om man äger över 50% är det frågan om ett dotterbolag. För denna typ av ägande eller andra s.k. koncernförhållanden finns det också regler både redovisningsmässigt och skattemässigt.

Här nedan redogör vi för vad som menas med Näringsbetingade andelar, Kaptialplaceringsaktier och Lageraktier samt hur det ska redovisas.

Näringsbetingade andelar

Näringsbetingade andelar 

Som näringsbetingat innehav räknas:

  • Onoterade aktier eller andelar dvs att de inte är registrerade för handel.
  • Noterade andelar om ägarföretaget har andelar som motsvarar minst 10% av rösterna och att de dessutom innehafts under en sammanhängande tid på minst ett år (ovanligt)
  • Innehavet betingas av rörelse som bedrivs av ägarföretaget eller ett närstående företag (ovanligt) 

Resultat vid avyttring näringsbetingade andelar och utdelningar till ägarbolag från dessa redovisas i bolagets resultaträkning under finansiella poster och är normalt sett inte skattepliktiga för ägarbolaget. Förluster vid avyttring är däremot inte skattemässigt avdragsgilla. 

Även aktier i utländska företag motsvarande aktiebolag kan anses vara näringsbetingade och beskattas på samma sätt om förutsättningarna enligt ovan är uppfyllda. Dock rekommenderar vi att alltid kolla upp detta med skatterådgivare eller Skatteverket. 

Kaptialplaceringsaktier

Kapitalplaceringsaktier

Aktier som innehas som en ren kapitalplacering och som varken är näringsbetingade (se ovan) eller lageraktier (se nedan) redovisas och beskattas som kapitalplaceringsaktier.  

Resultat vid transaktioner på denna typ av aktier redovisas i bolagets resultaträkning under finansiella poster och beskattas med bolagsskatt.  

Reaförlust får dock bara kvittas mot vinster på motsvarande typ av aktier. Om avyttring av kapitalplaceringsaktier totalt sett blivit en förlust ett räkenskapsår/beskattningsår får denna förlust inte dras av mot bolagets resultat i övrigt. 

Man behöver dock inte tappa bort förlusten som en ej avdragsgill kostnad för alltid. Förlusten läggs i något man kallar Aktiefållan dvs man får hålla reda på sina förluster i ett sidoordnat system och plockar fram dom igen det räkenskapsår/ beskattningsår när man gör vinst igen på denna typ av aktier. 

Lageraktier

Lageraktier

Finns ingen lagbunden gräns för när man kan redovisa innehav av aktier i andra bolag som lageraktier (dvs att man anses ha värdepappersrörelse), men väl i praxis.  Skatteverkets senaste uppfattning sedan några år tillbaka är att det finns en presumtion för att bedöma verksamheten som värdepappersrörelse om: 

  • omsättningshastigheten uppgår till tre gånger eller mer 
  • omsättningen uppgår till minst sju miljoner kronor, 
  • antal transaktioner uppgår till minst 50, 
  • verksamheten har en viss kontinuitet. 
Tycker du att det låter svårt och krångligt?

Vi hjälper dig med redovisningen. Välkommen att kontakta oss!