Skip to main content

Tre fördelar med att anlita en interim CFO         

By 13 april, 2022april 14th, 2022No Comments
interim CFO

Vad är en interim CFO och varför är det bra att anlita en?

En Chief Financial Officer, kort CFO eller på svenska Finansdirektör, är den person som är ansvarig för företagets ekonomi. Det är en viktig roll, som kan bli en dyr process vid rekrytering. Låt säga att företagets CFO oplanerat blir sjukskriven, säger upp sig eller av någon annan anledning inte stannar kvar i tjänsten – rollen behövs ersättas fort. Det är då en interim tjänst behövs.

Här tar vi upp tre fördelar med att använda sig av en interim CFO istället för att anställa:

1. En interim CFO kräver ingen utdragen rekrytering eller lång uppsägningstid

Med en interim CFO kan tjänsten inte bara ersättas omedelbart, utan även vara så flexibel som företaget vill att den ska vara. Bemanningen kan dessutom ske inom loppet av en vecka. Istället för, vad som kan bli, månader av rekryteringsprocesser med intervjuer och därefter onboardingtid för en nyanställd.

I och med att en interim CFO kan tillsättas omgående är också möjligheten att avsluta ett kontrakt mer flexibelt. Man undviker långa uppsägningstider viket innebär att tiden som en interim CFO spenderar på företaget blir tidseffektivt. En interim tjänst är på företaget så länge det är nödvändigt.

2. Med en interim CFO ges möjlighet till skalbarhet i uppdraget

Om behovet av en interim resurs minskar har inte företaget bundit upp sig på ett långt heltidskontrakt, utan kan dra ned på tiden alternativt avsluta det helt. En interim CFO kan tas in på heltid eller deltidsbasis, till och med i andra format. Det är upp till företaget att bestämma, vilken mån uppdraget kräver helt enkelt. Om samarbetet inte fungerar som det ska, om någon av båda parter inte trivs med den andre, presterar eller lever upp till förväntningar avslutas kontraktet med enkelhet.

3. En interim CFO har en kunskapsbank i ryggen

En interim CFO har bredden att kunna ta ett helhetsansvar för företagets ekonomifunktion, samtidigt som de har spetskompetens och ofta erfarenheter från en större mängd olika arbetsplatser sedan tidigare. Detta är fördelaktigt i syfte av förändring och när det behövs nya idéer. Många gånger behöver företag släppa taget om gamla mönster för att utvecklas i rätt riktning. Tas då en interim CFO in får företaget en person med god kompetens inom området och som drivs av att se resultat. Som ansluter med en ny blick och står utanför företagets politik och kultur, vilket gör personen kapabel att se på situationer objektivt. Med tidsbestämda uppdrag blir det dessutom enkelt med tydliga målbilder och relevanta prioriteringar. Dyrbar tid sparas då personen i fråga kommer med erfarenheterna och kunskaperna som behövs för att ta sig an uppdraget omedelbart.

Vill du veta mer?

Att hitta en lösning för en tillfällig ekonomichef, HR-ansvarig, lönechef eller liknande är en av de mest efterfrågade behoven vi hör från våra kunder. Vi erbjuder interimslösningar för en rad olika funktioner inom ekonomi, lön och HR. Välkommen att kontakta oss!

Läs mer om Interimstlösningar