Aktieägare som äger 10 % eller mer (men mindre än 50%) i ett bolag kallas för minoritetsdelägare.
Enligt Aktiebolagslagen (ABL) har du som minoritetsägare vissa rättigheter. Lagstiftningen avseende minoritetsdelägare har kommit till för att skydda aktieägare med ett mindre innehav. Den ska motverka att en majoritet av ägarna missbrukar sin ställning gentemot minoritetsägarna. Gränsen för minsta innehav är 10%, detta då småägare annars skulle kunna stoppa mycket av bolagets verksamhet och det i sin tur hade skapat svårigheter i praktiken för företag med många småägare.
Rättigheter för minoritetsdelägare enligt ABL är:
– kräva skadestånd till bolaget från en av bolagets företrädare (29 kap 7 § ABL)
– att kunna påkalla extra bolagsstämma (7 kap 13 § ABL)
– ha möjlighet att påkalla granskning genom särskild granskare (10 kap 21-22 § ABL)
– att få tillsätta en minoritetsrevisor (9 kap 9 § Aktiebolagslag)
Ett exempel på hur minoritetsdelägare skyddas är om man har ett majoritetsägt dotterbolag och vill lämna koncernbidrag därifrån till moderbolaget. Det kan bara fattas enhälligt av samtliga aktieägare. Detta på grund av att minoritetsdelägarna inte får några medel i samband med att koncernbidraget lämnas. Om minoritetsägarna vill kompenseras för att dom inte får ta del av koncernbidraget kan detta göras genom att bolagsstämman. I samband med att balansräkningen och koncernbidraget fastställs, fattar man beslut om vanlig utdelning till aktieägarna men att majoritetsägaren avstår sin rätt till utdelning. Storleken på utdelningen till minoritetsdelägarna kan då proportionellt motsvara det koncernbidrag som tillfaller majoritetsägaren.
En viktig åtgärd, som underlättar att lösa frågor som kan uppstå i ett bolag med flera ägare, är att upprätta ett aktieägaravtal. Detta avtal reglerar hur beslut, aktieöverlåtelser och värdeöverföringar i bolaget ska gå till.
Här kan du läsa mer om enskild firma, handelsbolag samt Aktiebolag.