Semester är en viktig tid för återhämtning och rekreation. Men ibland passar det inte att ta ut alla sina semesterdagar under ett år, och då uppstår frågorna: Hur många semesterdagar får man spara? Hur länge får man spara semesterdagar? Vi går igenom allt du behöver veta om din semester.
Så många semesterdagar får du spara enligt lagen
Enligt den svenska Semesterlagen har du rätt till 25 semesterdagar per år. Av dessa har du rätt att spara de dagar som överstiger 20. Det innebär att om du exempelvis har 25 dagar totalt, kan du spara upp till 5 dagar från det året. Likaså gäller om du har 27 dagar totalt så kan du spara 7 dagar, och så vidare.
Att kunna spara semesterdagar ger dig flexibilitet att planera din ledighet på ett sätt som passar dig bäst. Genom att utnyttja möjligheten att spara de dagar som överstiger 20 kan du skapa utrymme för längre ledigheter. Du kan också skapa en buffert av sparade dagar för framtida bruk.
Hur länge får jag spara min semester?
När det kommer till att spara semesterdagar finns det viktiga regler att känna till för att optimera sin ledighetsplanering. Enligt gällande lagstiftning har du möjlighet att spara dina semesterdagar i upp till 5 år. I vissa särskilda fall kan denna period utsträckas till 6 år. En viktig detalj att notera är att det inte är tillåtet att spara semesterdagar från innevarande år och istället använda sparade dagar från tidigare år.
Hur många semesterdagar får man spara kommunalt?
För kommunalanställda gäller vanligtvis kollektivavtal som reglerar semesterdagar. Enligt dessa avtal kan antalet sparade semesterdagar variera beroende på den specifika överenskommelsen mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Generellt sett har kommunalanställda rätt till ett visst antal semesterdagar per år, och de får ofta spara ett visst antal av dessa för framtida bruk. Det är viktigt för kommunalanställda att känna till och följa de specifika reglerna och villkoren som gäller för deras arbetsplats, vilket kan variera mellan olika kommuner och förvaltningar.
Så tar du ut dina sparade dagar
När det är dags att ta ut sparade semesterdagar finns det några steg att följa. Allt för att säkerställa en smidig process mellan dig och din arbetsgivare:
-
- Innan du tar ut dina sparade semesterdagar är det bäst att kommunicera med din arbetsgivare. Meddela i förväg när du planerar att ta ut ledigheten och se till att det finns överenskommelse om den önskade perioden. Notera att du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommaren (juni-augusti).
- Ofta kräver arbetsgivaren att du formellt anmäler din önskan om ledighet. Detta kan göras genom ett digitalt system, via e-post eller genom att fylla i en blankett på arbetsplatsen. Se till att göra detta i god tid innan den planerade ledigheten.
- Efter att du har anmält din ledighet kommer arbetsgivaren att behandla din förfrågan. Se till att du får ett skriftligt godkännande innan du tar ut dina sparade semesterdagar för att undvika missförstånd i framtiden.
- Efter att din ledighetsansökan har blivit godkänd är det viktigt att spara dokumentationen som bevisar din beviljade ledighet. Detta kan vara användbart om det uppstår frågor senare.
Genom att följa dessa steg kan du ta ut dina sparade semesterdagar på ett smidigt och korrekt sätt. Kom ihåg att olika arbetsplatser kan ha olika rutiner och regler, så det är alltid bra att dubbelkolla med din arbetsgivare om deras specifika förfaranden.
Har du funderingar gällande semesterdagar? Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig!
Lina Hoff
Affärsområdesansvarig Lön
070-995 46 95
lina.hoff@ucsone.se