Skip to main content
Nyheter & kunskap

Semesterdagar – vad gäller?

By 18 december, 2023maj 28th, 2024No Comments
Maximera julledighet - inlägg

Snart jul och dags för ledighet! Eller…? 

I år infaller julen på så sätt att det inte blir så många extra lediga dagar. Arbetsgivarna jublar förmodligen mer än arbetstagarna. Detta är ett perfekt tillfälle för både arbetsgivare och anställda att se över semesterdagarna för att om möjligt maxa sin ledighet. I den här texten utgår vi ifrån semesterlagen. Om man följer kollektivavtal på arbetsplatsen kan reglerna se annorlunda ut.   

Vad bör arbetsgivare känna till gällande semesterdagar?

För arbetsgivare är det bra att själv se över eller få en sammanställning av hur många semesterdagar de anställda har kvar av årets dagar. Varför då? Jo, det är faktiskt arbetsgivarens ansvar att se till att de anställda tar ut minst 20 semesterdagar per år. Därför är just jul- och nyårshelgen ett perfekt tillfälle att uppmuntra till semesteruttag om verksamheten tillåter det. 

När man ändå tittar på detta kan det vara bra att gå igenom hur många och hur gamla de sparade semesterdagarna är. En anställd får spara de semester dagar som överstiger de 20 obligatoriska dagarna att ta ut. Sparade semesterdagar får sparas i fem år. Om en anställd inte plockat ut dessa inom fem år utbetalas de. Som arbetsgivare kan det vara bra att informera sina anställda om detta.  

Vad ska jag som anställd tänka på gällande mina semesterdagar?

Som arbetstagare är det bra att se över sitt semestersaldo, både med kvarvarande dagar för året men också de sparade semesterdagarna.

  • Fundera först över om du tagit ut minst 20 semesterdagar?
    Om svaret är Nej – gör det!
  • Undersök sedan om du har sparade dagar som håller på att löpa ut.
    Har du det, se till att använda dem! Viktigt att känna till och vara medveten om är att de sparade dagarna inte kan användas förrän årets dagar är slut (läs: “använda”).  
     

 

Har du frågor om semester?

På vår hemsida finns en FAQmed massor av frågor och svar om semester och annat.
Du är också varmt välkommen att kontakta oss lönekonsulter på Business! 


Lina Hoff
Affärsområdesansvarig Lön
070-995 46 95lina.hoff@ucsone.se