Skip to main content
Category

Nyheter inom ekonomi

Ta del av nyheter och kunskap inom ekonomi från våra experter på UCS One Business!

Delarna i årsredovisningen att fokusera på

Delarna i årsredovisningen att fokusera på

En årsredovisning innehåller mycket mer än siffror. Den ger en samlad bild av företagets ekonomiska ställning, prestation och framtidsutsikter. Genom att granska resultat- och balansräkning kan du utläsa hur lönsam verksamheten varit, hur tillgångar och skulder fördelar sig och vilken soliditet företaget har. Kassaflödesanalysen visar hur pengar rör sig in och ut ur verksamheten, medan förvaltningsberättelsen beskriver viktiga händelser, risker och bolagets strategi. Noterna ger fördjupad förståelse för hur siffrorna hänger ihop och hur olika poster ska tolkas. Nedan har vi samlat de viktigaste delarna i årsredovisningen att fokusera på.

 

Vad ska jag titta på i en årsredovisning?

Att läsa en årsredovisning är en sak – att tolka den rätt är något helt annat. Det handlar inte bara om att kontrollera att allt stämmer, utan om att förstå vad siffrorna faktiskt betyder för företagets utveckling. För att ut mesta möjliga av årsredovisningen gäller det att se bortom enskilda resultat och istället analysera helheten. Här är några nyckelområden och tips att fokusera på:

1. Sätt siffrorna i ett strategiskt sammanhang 

Jämför utfallet med mål och budget för att identifiera vilka delar som behöver utvecklas. En årsredovisning blir värdefull först när den ställs i relation till företagets mål, budget och affärsplan. Genom att jämföra utfallet med vad ni faktiskt hade förväntat er, och planerat för, kan ni identifiera vilka delar av verksamheten som fungerar bra och vilka som behöver utvecklas. Det gör det också lättare att prioritera resurser och fatta strategiska beslut framåt. 

 

2. Fokusera på nyckeltal som driver värde

Vilka indikatorer är mest avgörande för affärens lönsamhet och tillväxt? Alla siffror är inte lika viktiga. Lyft fram de nyckeltal som är mest relevanta för just din verksamhet. Det kan vara bruttomarginal, kassaflöde, soliditet, avkastning eget kapital eller andra KPI:er kopplade till er bransch. Att följa rätt nyckeltal hjälper dig att hålla koll det som faktiskt påverkar tillväxt, lönsamhet och effektivitet.

 

3. Analysera trender över tid

Se årsredovisningen som en del av en helhet för att upptäcka styrkor, svagheter och risker. En årsredovisning ger bäst insikt när den sätts i ett historiskt perspektiv. Jämför flera års resultat för att se mönster. Förbättras lönsamheten, ökar omsättningen stabilt eller finns det återkommande utmaningar? Trender över tid visar styrkor och svagheter. Det kan hjälpa dig att identifiera både risker och möjligheter i ett tidigt skede.

 

4. Engagera styrelsen och ledningsgruppen

Använd rapporten som ett verktyg för beslutsfattande och strategidialog. Årsredovisningen är inte bara ett dokument för revisorn. Den är ett viktigt verktyg för styrelse och ledning. Använd den som grund för dialog om företagets strategiska riktning, riskhantering och framtida investeringar. En väl genomgången årsredovisning kan skapa samsyn och underlätta prioriteringar högsta nivå.

 

5. Säkerställ att årsredovisningen speglar verksamhetens verklighet

Siffrorna ska tala samma språk som visionen företaget jobbar mot. Finns det en röd tråd mellan siffror, mål och vision? En årsredovisning som speglar verkligheten skapar trovärdighet både internt och externt och ger en stabil grund att bygga vidare på.

 

Behöver du hjälp med årsredovisningen?

Att förstå vad siffrorna faktiskt säger kan ge ovärderliga insikter. Behöver du stöd med årsbokslut, årsredovisning eller en andra kontroll på att allt är korrekt? Vi finns här för att hjälpa dig! Kontakta oss för mer information eller för att boka ett förutsättningslöst samtal. Här kan du läsa mer om våra tjänster.

Fanny Paulander
Fanny Paulander
Försäljningschef
Telefon: 073-528 10 49
E-post:  fanny.paulander@ucsone.se

Utlägg och Vidarefakturering – Vad gäller?

Vidarefakturering och utlägg

Så fungerar det med utlägg och vidarefakturering.

Vid affärstransaktioner kan det ibland uppstå situationer där en säljare (ett företag) har utgifter i samband med ett uppdrag som sedan ska faktureras vidare. För att hantera detta korrekt är det viktigt att skilja mellan olika typer av kostnader och hur moms ska hanteras. Nedan reder vi ut tre centrala begrepp: Kostnadskomponenter, Civilrättsliga utlägg samt Inköp & Vidareförsäljning.

1. Kostnadskomponenter

Detta avser säljarens egna utgifter för att fullgöra sitt uppdrag. Dessa kostnader bokförs i säljarens verksamhet och moms dras enligt den momssats som gäller (25%, 12% eller 6%).

Vid vidarefakturering till kund läggs 25% moms på hela beloppet, förutsatt att säljaren är momspliktig. Detta gäller oavsett vilken momssats som gällde vid inköpet.

Exempel: En konsult köper en flygbiljett (6% moms) för att resa till en kund. När kostnaden vidarefaktureras läggs 25% moms på hela beloppet.

2. Civilrättsliga utlägg

Detta rör sig om utgifter som säljaren har lagt ut åt kunden, men som inte räknas som en del av säljarens egna kostnader. Dessa belopp faktureras vidare utan moms.

Exempel: En advokat betalar en domstolsavgift åt sin klient och fakturerar beloppet vidare utan påslag av moms.

3. Inköp och Vidareförsäljning

Detta innefattar samordnade inköp för en kund eller inom en koncern. Här gäller att säljaren drar av ingående moms enligt den momssats som finns på leverantörsfakturan och fakturerar vidare med samma momssats.

Exempel: Ett företag köper in datorer till en kund och får en faktura med 25% moms. Vid vidarefakturering till kunden läggs samma momssats på.

För att undvika felhantering av moms vid vidarefakturering är det viktigt att avgöra vilken kategori kostnaden tillhör.

  1. Kostnadskomponenter – Vidarefaktureras med 25% moms.
  2. Civilrättsliga utlägg – Vidarefaktureras utan moms.
  3. Inköp & Vidareförsäljning – Faktureras med samma moms som vid inköpet.

Genom att förstå dessa skillnader kan du undvika onödiga momsproblem och fakturera korrekt. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om utlägg och vidarefakturering.

 

Har du frågor kring hur du ska hantera vidarefakturering i din verksamhet? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Sami Homsi
Sami Homsi
Affärsområdesansvarig Mindre bolag/ Ekonomikonsult
Telefon:  070-910 14 29
E-post:  sami.homsi@ucsone.se

Riksbankens räntebesked 2025 – Styrräntan sänks

Riksbanken - Räntebesked 2025

Riksbanken håller styrräntan oförändrad

Den 20 mars meddelade Riksbanken att de lämnar styrräntan oförändrad tills nästa räntebesked, vilket innebär att den fortsatt ligger på 2,25 %. Enligt branschexperter finns det en möjlighet att räntan sänks något under 2025.

Den nya räntesatsen tillämpas från 26 mars 2025.

Nästa räntebesked från riksbanken 2025

Under 2025 kommer riksbanken lämna räntebesked 8 gånger, lika många som förra året. Nästa besked från riksbanken lämnas 8 maj. För att få en total överblick och mer information om varje datum, besök riksbankens hemsida.

Riksbankens räntebesked 2025

Så fungerar styrräntan

Styrräntan – tidigare kallad reporäntan – är ett av de främsta verktygen för att styra ekonomin och säkerställa finansiell stabilitet. Både företag och privatpersoner påverkas av styrräntan, eftersom den avgör bankernas lånekostnader. När Riksbanken justerar räntan påverkas i sin tur villkoren för lån och krediter, vilket kan få stora konsekvenser för ekonomin i stort.

Sverige är en liten ekonomi med starka band till omvärlden, vilket gör att beslut från internationella centralbanker som Europeiska centralbanken (ECB) och USA:s centralbank (Fed) ofta påverkar den svenska penningpolitiken.

Förra året var detta särskilt tydligt, då Sveriges ränteutveckling i stor utsträckning har följt globala trender.

Vilka faktorer styr Riksbankens räntebesked 2025?

För att hantera inflationen, oavsett om den är för låg eller för hög, används två huvudsakliga verktyg – varav styrräntan är ett. När räntan höjs blir lån dyrare, vilket dämpar konsumtion och investeringar samtidigt som det uppmuntrar sparande, något som i förlängningen bidrar till att inflationen sjunker.

Om räntan istället sänks blir det billigare att låna pengar, vilket kan leda till ökad konsumtion och fler investeringar. Detta driver i sin tur upp efterfrågan och priser, vilket ökar inflationen.

Så tacklar du ränteändringarna

Att hantera ränteförändringarna kräver förberedelse och rätt strategi för din ekonomi. När konjunkturen skiftar påverkas företag på flera sätt – från likviditet och lönsamhet till personalfrågor. Vi på UCS One Business hjälper dig att rusta ditt företag för både utmaningar och möjligheter som uppstår i takt med att marknaden förändras.

Vid utvalda tillfällen, i samband med Riksbankens räntebesked, arrangerar vi livesända webinar. Under dessa guidar vi dig genom hur räntor och inflation påverkar företagandet, vad konjunktursvängningar innebär och hur du kan arbeta proaktivt med ditt bolag. Vi ger även konkreta råd kring personalhantering under ekonomiskt osäkra tider. Håll utkik vår hemsida för kommande datum och mer information.

Behöver du stöd i att anpassa din verksamhet efter ekonomins ränteändringar? Fyll i formuläret nedan för att få rådgivning om hur ditt företag kan stå starkt genom förändringar och säkra en långsiktig stabilitet.

Kontakta oss på UCS One Business för att säkerställa att du är på tårna när riksbankens räntebesked kommer!


Sami Homsi

Sami Homsi

Affärsområdesansvarig Mindre bolag
070-910 14 29
sami.homsi@ucsone.se

Vad säger företagets siffror – och hur använder du dem rätt? 3 tips

Företagets siffror

Siffrorna i sig säger inte allt – det handlar om att tolka dem på rätt sätt och omsätta insikterna i handling. Så, hur kan du använda dina ekonomiska siffror för att driva ditt företag framåt?

Att förstå företagets ekonomiska siffror är avgörande för att fatta rätt beslut och styra verksamheten mot lönsamhet och tillväxt. Att tolka bokslutsdata korrekt är avgörande för att fatta välgrundade affärsbeslut. Genom att analysera resultatrapporten kan du identifiera styrkor, svagheter och nya möjligheter i din verksamhet.

Nedan har vi samlat tre tips:

1. Förstå och använd rätt nyckeltal

Nyckeltal är som företagets vitala värden – de visar hur frisk din verksamhet är. Några av de viktigaste att ha koll på är:

  • Omsättning och resultat – Hur mycket säljer ni, och vad blir kvar efter kostnader?
  • Bruttomarginal och nettomarginal – Hur lönsam är verksamheten på olika nivåer?
  • Soliditet och likviditet – Har ni en stabil ekonomisk grund och tillräckligt med likvida medel för att täcka kortsiktiga åtaganden?
  • Kassaflöde – Hur ser rörelsen av pengar in och ut ur företaget ut?

2. Sätt siffrorna i rätt sammanhang & använd data

Att jämföra siffror med tidigare perioder eller branschgenomsnitt ger ett bättre perspektiv. Ett ökat resultat kan vara positivt, men om det beror på engångsintäkter snarare än hållbar tillväxt behöver du förstå orsaken bakom siffrorna. Genom att analysera och visualisera siffrorna kan du identifiera trender och agera i tid.

3. Nyttja system som stöttar din styrning

Moderna affärssystem, som Boardeaser och Odoo, kan hjälpa dig att automatisera ekonomisk rapportering och ge en tydligare översikt. Genom dashboards och automatiserade rapporter kan du snabbt få insikter och agera proaktivt.

  • Boardeaser för styrelse- och ledningsrapportering, med smarta dashboards och enkel visualisering.
  • Odoo för helhetslösningar inom ekonomi, rapportering och affärssystem.

System anpassade för din verksamhet gör att du får ut önskade nyckeltal och rapporter, samtidigt som du sparar tid.

Vill du få mer ut av dina siffror?

Vi på UCS One Business har ett lång erfarenhet av rådgivning inom ekonomi och företagande. Våra erfarna Controllers hjälper dig att:

  • identifiera de mest relevanta nyckeltalen för din bransch och din affärsmodell. Oavsett om det handlar om bruttovinstmarginal i handel, kapitalomsättningshastighet i industrin eller andra nyckeltal ser vi till att du fokuserar på det som verkligen gör skillnad.
  • förstå hur du praktiskt kan mäta och följa upp nyckeltal i din vardag samt säkerställa att de finns med i dina rapporter på ett tydligt och användbart sätt.
  • analysera din bokslutsdata, förstå vad den säger och ge dig råd kring hur du kan använda den för att fatta smartare beslut.

Tillsammans skapar vi ett effektivt beslutsunderlag som ger dig ökad kontroll och bättre möjligheter att styra verksamheten framåt. Välkommen att kontakta oss, eller läs mer om våra tjänster här.

Kontakt

Fanny Paulander

Fanny Paulander
Försäljningschef
Telefon: 073-528 10 49
E-post:  fanny.paulander@ucsone.se

Nya SNI-koder från 2025

Nya SNI-koder 2025

Nya SNI-koder 2025, en omfattande förändring för svenska företagare.

De nuvarande SNI-koderna, som används för att klassificera verksamheter i olika branscher, kommer att ersättas av en ny version – SNI 2025. För att underlätta övergången har en ny tjänst lanserats på verksamt.se där företag nu kan uppdatera sina koder.

Vad är SNI-koder?

SNI-koder (Svenska Näringsgrensindelningen) är en klassificeringskod som används för att kategorisera olika typer av verksamheter i Sverige. Koderna används bland annat av Skatteverket och SCB (Statistiska centralbyrån) för statistik och skatteändamål.

Var ändrar jag min SNI-kod?

Du kan ändra din SNI-kod (Svensk näringsgrensindelning) via Bolagsverkets e-tjänst eller genom att skicka in en ändringsanmälan.

Hur ändrar jag min SNI-kod?

Så här gör du det:

  1. Logga in på verksamt.se
    Gå till verksamt.se och logga in med ditt BankID.
  1. Välj ditt företag
    Klicka på “Mina sidor” och välj det företag du vill ändra SNI-kod för.
  1. Ändra företagsuppgifter
    Under “Ändra företagsuppgifter” kan du lägga till eller ta bort SNI-koder beroende på vilken verksamhet du vill registrera.
  1. Skicka in ändringen
    Bekräfta ändringen och skicka in din anmälan digitalt. Eventuellt kan det tillkomma en avgift beroende på vilken typ av företag du har.
  1. Bekräftelse
    När ändringen är registrerad får du en bekräftelse från Bolagsverket.

Vad händer om jag har en felaktig SNI-kod?

En felaktig SNI-kod kan påverka ditt företags synlighet, tillgång till branschspecifik information, kreditvärdighet och försäkringskostnader negativt. För att säkerställa en korrekt klassificering rekommenderas det att du själv uppdaterar din SNI-kod via e-tjänsten på verksamt.se, som lanserades den 27 januari 2025.

Vad händer om jag inte uppdaterar min SNI-kod 2025?

Om du inte uppdaterar ditt företags SNI-kod under 2025 kommer Statistiska centralbyrån (SCB) att genomföra en automatisk omklassificering baserad på tillgänglig information, såsom årsredovisningar och verksamhetsbeskrivningar.

Denna automatiska process kan dock leda till mindre exakta koder som inte fullt ut speglar din verksamhets aktuella inriktning.

Om du inte uppdaterar din SNI-kod (Svensk näringsgrensindelning) kan det i sig inte leda till direkta sanktioner som böter eller straff, eftersom det inte är ett brottsligt försummelse. Däremot kan det få indirekta konsekvenser om du inte uppdaterar din SNI-kod:

  1. Felaktig beskattning
    Om din verksamhet är registrerad med fel SNI-kod kan Skatteverket bedöma din verksamhet felaktigt, vilket kan leda till problem med momsredovisning, avdrag och andra skatterelaterade frågor.
  2. Missade bidrag eller stöd
    Vissa statliga stöd, bidrag eller subventioner riktar sig till specifika branscher. Om din SNI-kod är fel kan du gå miste om sådana möjligheter.
  3. Fel statistikrapportering
    Statistiska centralbyrån (SCB) använder SNI-koder för att samla in statistik. Felaktiga koder kan leda till felaktig statistikrapportering, vilket kan skapa problem vid granskningar.
  4. Försämrade affärsmöjligheter
    Fel SNI-kod kan påverka hur din verksamhet syns i offentliga register och kan göra det svårare för kunder eller affärspartners att hitta rätt information om din verksamhet.

Behöver du rådgivning?

Vi har lång erfarenhet av att hjälpa och rådgiva företag i olika verksamhetsfrågor. Läs mer om våra rådgivningstjänster här eller kontakta oss för mer information!

Sami Homsi

Sami Homsi
Affärsområdesansvarig Mindre bolag/ Ekonomikonsult
Telefon:  070-910 14 29
E-post:  sami.homsi@ucsone.se

Livkviditetsproblem i företag

Likviditetsproblem i företag

En av de största mardrömmarna för företagare är att ha likviditetsproblem.

Tänk ifall löner och skatter ska betalas och de kommande investeringarna får vänta på grund av rädsla för att pengarna ska ta slut. Den kanske viktigaste biten för att skapa ett välmående företag är att kontrollera likviditeten. Även om företaget går väldigt bra resultatmässigt kan det bli katastrof när bankkontot sinar.

Varför får företag likviditetsproblem?

Ja, varför tar pengarna slut för ett företag som ändå gör ett fint resultat? Det finns olika anledningar:

  1. Kunderna betalar inte (eller betalar för sent)
  2. Företaget betalar sina inköp i förskott
  3. Stora investeringar utan att ta lån innebär att bolagets kassa minskar
  4. Amortering av banklån eller reglering av andra skulder låter bra, eftersom vi kan bli skuldfria, men för ett bolag som behöver pengar kan det bli ett problem

Oavsett anledning kan företag få bättre kontroll genom att planera och mäta likviditeten, precis som vi planerar och mäter resultatet. Genom god planering vet vi snabbt när det kommer vara ont om pengar i kassan och agera utifrån vår planering. Det ger arbetsro och möjlighet att fortsätta på bestämd kurs trots att kassan börjar sina.

Vill du ha hjälp med att få kontroll på företagets likviditet?

Vårt mål är att göra företagandet roligare och enklare samtidigt som vi förbättrar ditt företags lönsamhet. Därför erbjuder vi både proaktiv och reaktiv rådgivning. Välkommen att kontakta oss på UCS One Business!

Lina Åhman

Lina Åhman
Affärsområdesansvarig Större bolag/ Ekonomikonsult
Telefon:  073-525 73 97
E-post:  lina.ahman@ucsone.se

Kvarskatt och fyllnadsinbetalning – undvik ränta på skattekontot

Kvarskatt ränta

Fyllnadsinbetalning för att undvika ränta på skattekontot

Om du kommer att få en hög kvarskatt för inkomståret 2024 är det viktigt att göra fyllnadsinbetalningar i tid för att undvika ränta. Nedan följer en sammanställning av viktiga datum, räntesatser och regler.

Tidsgränser för fyllnadsinbetalning

  • Belopp över 30 000 kr: Ska vara på skattekontot senast 12 februari 2025 för att undvika att ränta börjar beräknas.
  • Resterande 30 000 kr: Ska vara på skattekontot senast 5 maj 2025 för att undvika ränta.

Räntesatser

Basräntan ligger från och med den 1 december 2024 på 2,5% men kan komma att ändras. Dock så är basräntan alltid som lägst 1,25%.

Låg ränta (2,5% från 1 december 2024)

Låg ränta tas ut vid:

  • Anstånd med betalning fram till att anståndet upphör.
  • Kvarskatt fram till förfallodagen.
  • Skuld från omprövningsbeslut, fram till förfallodagen.
  • Skuld som överlämnats till Kronofogden (KFM) för indrivning.

Hög ränta (17,5% från 1 december 2024)

Hög ränta tas ut vid:

  • Underskott på skattekontot då betalning inte är gjord på förfallodagen.
  • Betalningskrav skickats ut av Skatteverket, fram till att betalning är gjord eller skulden överförts till Kronofogden.

Intäktsränta

  • På överskott på skattekontot är intäktsräntan 1,125% från 1 december 2024 (när basräntan är högre än 1,25%). Intäktsräntan motsvarar 45% av basräntan.
Kvarskatt

Tidsgränser för företag med brutet räkenskapsår

Kvarskatt över 30 000 kronor

Räkenskapsårets slut Pengar på skattekontot senast
Juli–augusti 2024 14 oktober 2024
September–december 2024 12 februari 2025
Januari–april 2025 12 juni 2025
Maj–juni 2025 12 augusti 2025

Ränta på slutlig skatt beräknas från den 13:e i andra månaden efter beskattningsårets utgång.

Kvarskatt på högst 30 000 kronor

Räkenskapsårets slut Pengar på skattekontot senast
Juli–augusti 2024 3 januari 2025
September–december 2024 5 maj 2025
Januari–april 2025 3 september 2025
Maj–juni 2025 3 november 2025

Ränta på slutlig skatt beräknas från den 4:e i femte månaden efter beskattningsårets utgång.

Behöver du stöd när det kommer till liknande skattefrågor? Kontakta enklast Sami direkt eller fyll i formuläret nedan!


Sami Homsi

Sami Homsi

Affärsområdesansvarig Mindre bolag
070-910 14 29
sami.homsi@ucsone.se

Mer effektivt styrelsearbete och rapportering med Boardeaser 

Boardeaser - UCS One Business

Boardeaser är en digital plattform för din styrelse

Att hantera styrelsearbete och rapportering kan ofta vara en utmaning med flera olika system för styrelseportaler, beslutsuppföljning, aktieböcker och ekonomiska rapporter. När nya personer ska introduceras blir det ibland ännu mer komplext att avgöra vilket system och vilken behörighet de ska ha. 

Med Boardeaser samlar du alla viktiga funktioner som rör styrelsearbete, rapportering, koncernhantering och governance i ett och samma system. Det är en helhetslösning som förenklar administrationen och ger dig och din verksamhet rätt beslutsunderlag. I vårt partnerskap med Boardeaser hjälper vi dig komma igång med plattformen och ger dig rådgivningen du behöver för att din verksamhet ska kunna blomstra.  

Vad kan du göra med Boardeaser? 

  • Styrelseportal: Effektivisera hela den digitala mötesprocessen med funktioner som e-signering, beslutslogg, arbetsrum och dokumenthantering. 
  • Rapportering: Skapa och anpassa rapporter som passar just din verksamhet och få överblick med dashboards och rapporteringsverktyg för budget, prognoser och likviditetsanalyser. 
  • Koncernhantering: Hantera allt från automatiska elimineringar och goodwill till förvärvsanalyser och koncernårsredovisningar. 
  • Compliance och governance: Få full kontroll med funktioner som digital aktiebok, avtals- och datarumshantering. 

Fördelarna med Boardeaser

Boardeaser är inte bara ett verktyg utan ett komplett system som hjälper dig att digitalisera och effektivisera ditt styrelsearbete och rapporteringsflöde. All information finns samlad på ett ställe, vilket sparar tid, minskar administration och ger en tydlig struktur i organisationen. 

Genom att erbjuda avancerade funktioner, som e-signering och finansiell analys, stärker Boardeaser även governance och beslutsfattande. Få tillgång till skräddarsydda rapporter och en ökad transparens i hela organisationen. 

Vill du veta mer om Boardeaser?

Få en smidigare och mer effektiv vardag med ett verktyg som förenklar och förbättrar varje steg i processen. Pris för Boardeaser: från 189 kr/månad.
Välkommen att kontakta oss för att ta del av hur Boardeaser kan förbättra styrelsearbetet i din verksamhet.

Kontakta oss

Lina Åhman
Lina Åhman
Affärsområdesansvarig Större bolag/ Ekonomikonsult
Telefon:  073-525 73 97
E-post:  lina.ahman@ucsone.se

Så hjälper vi Blomstertorget i sin tillväxtresa

Blomstertorget

Blomstertorgets bakgrund

Blomstertorget har en lång historia som började redan 1990 när verksamheten grundades. Sedan den 1 mars 2003 har företaget drivits vidare av Pia Aludd och Lars Aludd. Med totalt 44 anställda, vilket motsvarar 29 heltidsanställda på årsbasis har Blomstertorget utvecklats till en blomstrande verksamhet.

Pia som är en av ägarna, fokuserar främst på personal- och ekonomifrågor men deltar inte i butikens dagliga drift. Petter, verksamhets- och marknadschef, ansvarar för att leda verksamheten och säkerställa att Blomstertorget alltid ligger i framkant. Blomstertorget erbjuder allt från trädgårdsväxter, krukväxter, snittblommor och begravningsbinderier. Det är en passionerad aktör inom blomsterbranschen och strävar efter att inspirera kunder med kunskap om växternas värld.

Blomstertorget berättar om samarbetet genom åren

Tillsammans med vårt systerbolag UCS IT Solutions har vi stöttat Blomstertorget genom åren och bidragit till en helhetslösning med ekonomi, HR och IT-drift. Tre viktiga delar för alla företag. Detta har Blomstertorget själva att säga om samarbetet:

“En viktig del av vår framgång har varit samarbetet med UCS One Business och UCS IT Solutions. De har hjälpt oss att växa och samtidigt förenklat vår vardag på många sätt. Samarbetet är en helhetslösning där UCS One Business stöttar oss med ekonomisk redovisning, bokslut och HR – tjänster vi verkligen har uppskattat eftersom vi inte har möjlighet att anställa någon på heltid för detta. UCS IT Solutions har också spelat en stor roll genom att leverera en flexibel och robust IT-struktur samt kassasystem som verkligen passar vår verksamhet.

När vi började samarbeta med HR-Teamet på UCS One Business fick vi snabbt hjälp med en HR-kartläggning. Det ledde bland annat till att vi tog tag i både arbetsmiljöfrågor och personalhandboken. De har hjälpt oss att navigera bland lagar och regler och säkerställt att vi följer alla krav något som ger oss både trygghet och kvalitet i vårt arbete. Det är värdefullt att ha någon som bidrar med ett utifrånperspektiv och kan stötta oss i både små och stora frågor.”

Vad har vårt samarbete möjliggjort för blomstertorget?

“Samarbetet med UCS har gjort det möjligt för oss att fokusera på det vi gör bäst – inspirera våra kunder och utveckla verksamheten. De har förenklat våra processer, löst utmaningar och gett oss nya perspektiv. En stor vinst är att vi nu kan ta ledigt och känna oss trygga med att allt fungerar.

UCS har varit lyhörda och anpassat sina lösningar efter våra behov, från IT-lösningar till ekonomi. Idag ser vi dem som mer än leverantörer – de är en pålitlig partner som känner oss väl och stöttar oss i både små och stora frågor. Tack vare deras stöd kan vi fortsätta växa med trygghet.”

 

Blomstertorget tar idag hjälp från alla sex systerbolag inom UCS Koncernen: UCS IT Solutions, UCS One Business, UCS Industrial IT, UCS Management, UCS Mindbite och UCS Cyber Security.

Har du några frågor eller vill veta hur vi kan stötta dig och ditt företag på ett liknande sätt?


Lina Åhman

Lina Åhman

Affärsområdesansvarig Större bolag/ Ekonomikonsult
073-525 73 97
lina.ahman@ucsone.se

Riksbankens räntebesked 2024 – Allt du behöver veta

Riksbankens räntebesked 2024

Riksbankens besked om styrräntan 2024

Riksbankens räntebesked 2025 – Riksbanken meddelar att de behåller räntan oförändrad vid senaste beskedet, vilket gör att den fortsatt är 2.25%. Detta är vad många experter ser som ett av stegen i den sänkningsserie som rullats ut under 2024. Styrräntan ligger alltså i nuläget på 2,25% och kan komma att sänkas ytterligare 2025 enligt branschexperter. Iallafall om konjunktur- och inflationsutsikterna står sig i linje med vad som kommunicerades i september 2024.

Sänkningen förväntas ge samma effekt på låneräntorna, en minskning om ca 0,25%, även om bankerna redan innan beslutet börjat justera för sänkningar framöver.

Förutom den kortsiktiga förändringen att räntorna sjunker kommer beskedet och dess innebörd ge konjunkturen en knuff uppåt, vilket i förlängningen innebär att pausade investeringar kan återupplivas, vilket i sin tur ger positiv effekt på småföretagarna.

Så får du koll på riksbankens besked om styrräntan 2025.

Hur fungerar styrräntan 2024?

Styrräntan, tidigare känd som reporäntan, är en viktig indikator som bestäms av Riksbanken för att styra Sveriges penningpolitik. Det är viktigt att skilja på penningpolitik och finanspolitik; medan Riksbanken ansvarar för penningpolitiken är finanspolitiken regeringens ansvar.

Sverige är en liten ekonomi med starka globala kopplingar, vilket innebär att beslut som tas av andra stora centralbanker, såsom Europeiska centralbanken (ECB) och USA:s centralbank (Fed), har stor påverkan på Sverige. Det är vanligt att Sverige följer i spåren av sådana beslut, och så gör styrräntan även under 2024.

Styrräntan påverkar ekonomi både för företag och för privatpersoner, eftersom den styr bankernas kostnader för att låna pengar och i förlängningen även företag och privatpersoners kostnader att låna pengar från banken. 

Riksbankens räntebesked 2024

Vad påverkar riksbankens räntebesked?

Styrräntan är ett av två verktyg som finns för att hantera inflationen, oavsett om den är negativ eller positiv. En låg ränta innebär i teorin att det är billigt att låna pengar, vilket ökar investeringar och i sin tur bidrar till högre priser (och därmed högre inflation). En hög ränta innebär att det blir dyrare att låna pengar och ska istället stimulera sparande för att sänka inflationen. 

Vi hjälper dig att rida ut konjunktursvängarna

Omställningen mellan hög- och lågkonjunktur kan vara en utmanande tid för företag, vilket kan sätta press på både personal, likviditet och lönsamhet. Vi på UCS One Business förstår vikten av att vara förberedd när ekonomin tar en ny riktning.

Kontakta oss via formuläret nedan för att säkerställa ditt företags förutsättningar att möta de utmaningar och möjligheter som kommer med förändrade marknadsförhållanden. Tillsammans kan vi navigera genom konjunktursvängningarna och stärka din verksamhet för långsiktig framgång.

Vid utvalda datum när riksbanken ger besked om styrräntor kommer vi att ha livesända webinar. Här kommer vi att guida dig genom ränta och inflation, samt hur det påverkar företagandet. Fokus kommer vara hur bolaget påverkas av konjunktursvängningar och hur dessa kan pareras samt hur du som företagare kan arbeta proaktivt med personalfrågor i dessa tider. Håll utkik på vår hemsida för framtida webinar!

Kontakta oss på UCS One Business för att säkerställa att du är på tårna när riksbankens räntebesked kommer!


Rickard Nibell

Rickard Nibell

Tjänsteområdesansvarig Kvalificerade tjänster
073-312 35 58
rickard.nibell@ucsone.se