Skip to main content
Nyheter & kunskap

Höstbudgeten – Regeringens budgetproposition 2025

By 1 oktober, 2024No Comments
höstbudget

Den 20 september presenterade regeringen sin budgetproposition för 2025. Även om inget exakt datum för beslut enligt förslaget har fastställts, brukar besluten fattas innan riksdagen stänger i början av december. Budgeten innehåller en rad förslag inom olika områden, och vi vill lyfta fram några som vi tror kan vara särskilt intressanta för många företag och privatpersoner, främst med fokus på skattefrågor.

Så kan budgeten påverka företag

Regeringens budgetförslag för 2025 kan få betydande konsekvenser för företag i Sverige. Genom skatteändringar och nya stödmöjligheter kan företag gynnas, men vissa åtgärder kan även innebära ökade kostnader eller nya krav. Oavsett hur det påverkar just ditt företag är det viktigt att ha koll på alla ändringar som man berörs av. Här nedan följer några av de viktigaste ändringarna för företag.

Växa-stödet förstärks

För att underlätta för enmansföretag att anställa förbättras det så kallade Växa-stödet. Nuvarande regler, där arbetsgivaravgiften sänks från 31,42 % till 10,21 % för företagets första anställd på ersättningar upp till 25 000 kr/mån upptill 24 månader, föreslås ändras. Den nya regeln innebär att stödet kommer att omfatta de två första anställda och gälla ersättningar upp till 35 000 kr per månad, under en period om 24 månader.

Beloppsspärren för att kunna utnyttja underskott i ett förvärvat bolag föreslås höjas från 200 % till 300 % av förvärvsutgiften. Detta innebär att ett förvärvande bolag får möjlighet att använda ett större underskott i det förvärvade bolaget, vilket kan göra det mer attraktivt att genomföra företagsförvärv där det finns outnyttjade underskott.

Det har också kommit in förslag om ändrade gränser för räntefördelning. Regeln för positiv räntefördelning, som i dag har ett gränsvärde på 50 000 kr, föreslås tas bort. Samtidigt höjs gränsen för negativ räntefördelning från 50 000 kr till 500 000 kr.

Det sista vi vill nämna för företag är att Lönekravet för att omfattas av expertskatt föreslås sänkas från två prisbasbelopp (pbb) till 1,5 pbb. Detta är viktigt att ha koll på om man planerar på att rekrytera högkvalificerad personal från utlandet, eftersom en sänkning av lönekravet för expertskatt kan göra det mer förmånligt att erbjuda skattelättnader till nyckelpersoner.

Redovisningsbyrå i Linköping och Norrköping skrattar

Viktiga ändringar för privatpersoner

Höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt

Skiktgränsen för statlig inkomstskatt, som i dag ligger på 615 300 kr per år (51 275 kr/mån) för personer under 66 år, föreslås höjas till 643 200 kr per år (53 600 kr/mån) 2025.

Förstärkta skatteavdrag

Jobbskatteavdraget föreslås förstärkas för personer med inkomster över 15 900 kr per månad, vilket innebär att fler kan få en sänkt skatt. I genomsnitt innebär förändringen en skattesänkning på över 2 600 kr per år för dem som omfattas. Detta förstärkta avdrag syftar till att öka den ekonomiska tryggheten för arbetstagare och ge ett större ekonomiskt incitament att vara i arbete.

Regeln om ett avtrappat jobbskatteavdrag vid högre inkomster (som börjar vid 64 654 kr/mån 2024) föreslås avskaffas 2025.

Grundavdraget, som är ett automatiskt avdrag på inkomster av lön och pension, föreslås förstärkas och höjas i den kommande budgeten. Detta innebär att fler personer kan få ett större avdrag på sin beskattningsbara inkomst, vilket resulterar i lägre inkomstskatt.

Skattefritt sparande i ISK och kapitalförsäkring

Från och med nästa år föreslås det vara möjligt för privatpersoner att ha ett skattefritt sparande på upp till 150 000 kr i ett ISK-konto eller kapitalförsäkringskonto. Detta taket förväntas också höjas till 300 000 kr redan till 2026.

Minskade avdrag och skattereduktioner

Regeringen föreslår att avdraget för räntor på lån utan säkerhet successivt fasas ut. Under 2025 kommer endast 50 % av räntorna att vara avdragsgilla, och från 2026 slopas ränteavdraget helt. Detta kan påverka personer med konsumtionslån eller andra lån utan säkerhet, då de inte längre kommer att kunna dra av räntan på sin deklaration.

För den som planerar att installera solceller föreslås subventionsgraden för skattereduktion sänkas från 20 % till 15 %. Ändringen ska träda i kraft den 1 juli 2025, vilket innebär att den ekonomiska fördelen för att installera solceller minskar något.

Övriga skatteförslag

Något som ofta pratas om är skatten på bensin och diesel i Sverige. Nu har regeringen lämnat förslag om en sänkningen på denna skatt. Mer info om detta kommer att finnas tillgänglig senare i år.

Även flygskatten, som infördes 2018, föreslås avskaffas helt från och med den 1 juli 2025.

Frågor eller funderingar kring höstbudgeten? Kontakta oss för att säkerställa att ditt företag uppfyller alla krav som ställs!


Sami Homsi

Sami Homsi

Affärsområdesansvarig Mindre bolag
070-910 14 29
sami.homsi@ucsone.se