Varför behövs ett HR- bokslut. När året går mot sitt slut är det dags att reflektera över de framgångar, utmaningar och lärdomar vi samlat inom HR. Årsbokslutet är ett värdefullt verktyg för att analysera våra medarbetarrelaterade framsteg och identifiera områden att prioritera inför 2025.
Vårt HR-team hjälper företag att analysera hur väl medarbetare trivs både på arbetsplatsen och med sina arbetsuppgifter. Här nedan ger de en sammanfattning av vad som ingår i ett HR-bokslut.
Rörelse inom medarbetarstyrkan
En viktig del av årsbokslutet är att analysera rörelsen inom vår medarbetarstyrka. Genom att titta närmare på årets personalomsättning får vi en tydligare bild av organisationens dynamik. Hur väl har vi lyckats rekrytera rätt kompetens för våra team och verksamhet? Samtidigt är det viktigt att identifiera mönster kring varför medarbetare lämnar oss och att vidta nödvändiga åtgärder utifrån dessa insikter. Denna översyn hjälper oss att stärka vårt arbetsgivarvarumärke och förbättra våra introduktions- och avslutningsprocesser.
Jämställdhet och ansvarsfördelning
Jämställdhet och ansvarsfördelning inom organisationen är också centrala områden. Det handlar om att säkerställa en balanserad fördelning av ansvar mellan kvinnor och män både i arbetsgrupper och på ledande positioner. Är dina team jämnt fördelade vad gäller storlek och arbetsbelastning? En rättvis och hållbar struktur är avgörande för att våra ledare och medarbetare ska trivas och lyckas i sina roller.
Arbetsmiljö
En annan viktig indikator på arbetsmiljö och medarbetarhälsa är sjukfrånvarostatistik. Genom att analysera både kort- och långtidssjukfrånvaro kan vi identifiera trender och utveckla riktlinjer som hjälper oss att agera proaktivt. Samtidigt är det viktigt att utvärdera våra hälsofrämjande insatser och friskvårdsaktiviteter för att säkerställa att de bidrar till ett friskare arbetsliv. Insikterna från dessa analyser ligger till grund för att stärka vår arbetsmiljö och erbjuda det stöd som behövs.
Medarbetarundersökning
Under året har vi också fått värdefull feedback genom våra medarbetarundersökningar. Dessa har gett oss en bättre förståelse för medarbetarnas engagemang, delaktighet och upplevelse av ledarskap. Undersökningarna har även lyft fram behov och möjligheter inom utveckling och kompetenshöjning. Utifrån resultaten skapar vi förbättringsplaner som kommer att implementeras under kommande år för att ytterligare stärka medarbetarnöjdheten.
Fokusområden för 2025
Insikterna från årets bokslut ger oss en tydlig riktning för våra prioriteringar under 2025. Genom att fokusera på rätt områden kan vi tillsammans fortsätta utvecklas som organisation och arbeta för långsiktig framgång och hållbarhet.
Sofia Regnander
Affärsområdesansvarig HR
Telefon: 0735-24 73 42
E-post: sofia.regnander@ucsone.se