Skip to main content
Nyheter & kunskap

Julbord och julfest – vad är avdragsgillt?

By 30 november, 2023No Comments
Julbord

Nu är det advent och kanske dags för årets första julbord! Såhär i jultider kan det vara bra att sätta sig in i reglerna kring Representation. När uppstår representation och vad ska man tänka på? Hur mycket är avdragsgillt och inte? Nedan har vi listat det du behöver veta kring Representation i juletider.

 

Julbord/julfest – avdragsgillt eller ej?

Utgifter för julbord för personalen är skattefria för de anställda enligt reglerna om personalfester. Företaget får vid dessa personalfester bjuda in anställda med respektive och pensionerade anställda.

En arbetsgivare har enligt samma regler (intern representation med direkt samband med verksamheten kopplat till personalvård) rätt att göra avdrag för högst två personalfester per år och vanligtvis är julbord ett av dem två.

Din verksamhet behöver vara momspliktig för att representation ska vara aktuellt.

Representation uppstår i samband med lunch eller middag, men också i samband med mingel där enbart dryck finns som förtäring. Enklare förtäring i form av fika (kakor, bullar etc) och enklare smörgås som inte ses som en måltid är också en form av representation.

Avdrag medges inte för måltidskostnaden, men momsavdrag på måltiden medges på ett underlag som uppgår till max 300 kr och för eventuella kringkostnader (t. ex julshow, musikunderhållning eller teater) med 180 kr exkl. moms per person.

När är julbordet skattefritt?

En förutsättning för att måltiderna under personalfester eller annan intern representation ska vara skattefria är att måltiderna, t ex julbordet, intas gemensamt. För skattefrihet krävs enligt Skatteverket att måltiderna intas fysiskt tillsammans.

Att arbetsgivaren bekostar och låter skicka hem t ex en jultallrik till de anställda som dessa äter “tillsammans” framför sina datorskärmar är alltså inte skattefritt för de anställda. De ska då beskattas för kostförmån, d v s med 110 kr per person. Företaget får i detta fall avdrag för den faktiska måltidskostnaden (inklusive momsen) som en personalkostnad.

Är resor till/från julbord avdragsgilla?

Om julbordet äger rum på arbetsplatsen är fria resor dit och/eller hem skattepliktiga för de anställda. Anledningen är att det då räknas som arbetsresor, dvs resor till och från jobbet vilka alltid är privata. Företaget får avdrag för kostnaden för dessa resor (inklusive moms) som en personalkostnad.

Om julbordet äts på en restaurang eller på någon annan plats än arbetsplatsen utgör de fria resorna tjänsteresor som då är skattefria för de anställda. Företaget får avdrag för kostnaden för resorna (inklusive moms) som en resekostnad.

 

Låter det krångligt? Vi hjälper dig!

Välkommen att kontakta oss.

Lina hoff

Lina Hoff
Affärsområdesansvarig Lön & Lönekonsult
Telefon: 070-995 46 95
E-post:  lina.hoff@ucsone.se