Vad händer om bolaget ska försättas i likvidation?
Våra experter förklarar:
Reglerna om likvidation finns i Aktiebolagslagen 25 kapitlet.
Likvidation av aktiebolag innebär att bolagets tillgångar omvandlas till pengar. Dessa används till att betala bolagets skulder och eventuellt överskjutande medel skiftas ut till ägarna. Om pengarna inte räcker till att betala bolagets skulder är man i en konkurssituation och regler som gäller för detta får vi ta upp en annan gång. Vi kan bara kort säga att vid en likvidation så finns det fortfarande möjligheter att betala bolagets skulder vilket det inte gör i en konkurssituation.
Det finns två typer av likvidation:
- Frivillig likvidation dvs bolaget beslutar själv om att träda i likvidation vid en bolagsstämma.
- Tvångslikvidation som innebär att bolaget tvingas gå i likvidation genom beslut från Bolagsverket eller allmän domstol. Det beror på att bolaget inte uppfyller de krav som finns på ett aktiebolag. Exempel på detta är att man inte lämnat en årsredovisning eller att man inte har revisor om bolaget uppfyller kraven för att ha detta. Det kan också vara att man inte anmält en behörig styrelse eller att aktiekapitalet inte är tillräckligt.
Gången vid en frivillig likvidation:
1 Det första som sker är att styrelsen eller aktieägarna skriver ett förslag till beslut att fattas på stämman. Beslutet ska innehålla uppgifter som beskrivs i ABL 25:3. Om beslutet inte tas på årsstämman utan vid en extra bolagsstämma ska styrelsen dessutom upprätta en redogörelse för väsentliga händelser efter senaste årsredovisningens avgivande samt om revisor finns i bolaget så ska denne även lämna ett yttrande om styrelsens redogörelse.
2 Sedan skickas en kallelse till stämman till bolagets ägare. I kallelsen ska anges det huvudsakliga innehållet i beslutsförslaget ovan.
3 Därefter hålls stämman och eventuellt beslut om likvidation. I stämman väljs även en likvidator som ersätter bolagets styrelse under likvidationsperioden. Det finns vissa regler om vem som kan vara likvidator och finns beskrivet i ABL 28kap. Tidpunkten för när likvidationen börjar gälla beslutas också på stämman.
4 Styrelsen ska egentligen även lämna en s.k. avgåenderedovisning som beslutas på stämma. Denna upprättas i stort sett som en vanlig årsredovisning med några undantag t.ex. ingen vinstdisposition. Om revisor finns ska det även finnas en revisionsberättelse. Dessa ska dock inte sändas till Bolagsverket.
5 När stämman är hållen och besluten fattade ska anmälan göras till Bolagsverket om likvidationen. Likvidatorn ska även skicka en kallelse på okända borgenärer till Bolagsverket. Bolagsverket lägger därefter ut denna kallelse i Post och Inrikes tidningar under 6 månader. Om ingen hört av sig och ställer krav på bolaget under denna period beslutar Bolagsverket om att likvidationen kan verkställas.
6 Likvidatorn upprättar en slutredovisning över sin förvaltning under likvidationsperioden. I förekommande fall ska även bolagets revisor avlämna en revisionsberättelse. Denna läggs fram på en bolagsstämma och efter denna är bolaget upplöst. Likvidatorn anmäler detta till Bolagsverket. Eventuellt överskjutande medel från likvidationen efter det att bolagets samtliga skulder är betalda skiftas ut till ägarna.
7 Att tänka på är att om ordinarie bokslutsdatum passeras under likvidationstiden måste en årsredovisning upprättas enligt de vanliga reglerna. Dessa försvinner inte även om bolaget försatts i likvidation. Likaså måste bolaget lämna in sin inkomstdeklaration även under likvidationstiden.
8 För ägarnas del likställs likvidationen vid en avyttring av aktierna. Det innebär att de medel som eventuellt finns kvar efter likvidationen skiftas ut till ägarna. Beloppet som skiftas ut, med avdrag för det anskaffningsvärde man haft för aktierna i bolaget, redovisas som en reavinst.
(9) Ett alternativ till likvidation av bolaget kan vara en s.k. snabbavveckling. Detta innebär att man i stället för att sätta bolaget i likvidation säljer aktierna till någon vars verksamhet är att starta och avveckla aktiebolag. Köparen ordnar sedan med likvidationen.