Skip to main content
Nyheter & kunskap

Fördelarna med cykelförmån istället för cykel via lån

By 26 mars, 2024maj 28th, 2024No Comments
Cykelförmån

Både hälsofrämjande och klimatsmart – förmånscyklarna bara ökar i popularitet. Nu när våren är i annalkande och solen börjar skina alltmer, låter det inte lockande med en cykelförmån?

Vad är en cykelförmån och vilka regleringar gäller? 

Precis som en bilförmån ägs en cykelförmån av arbetsgivaren, som i sin tur hyr ut cykeln till dig som anställd. Cykeln är fri att använda både privat och i tjänsten. Kostnaden för cykeln dras vanligtvis från din bruttolön (lön innan skatt). Betalar du genom bruttolöneavdrag minskas inte förmånsvärdet för cykeln, vilket det gör om du som anställd betalar via nettolöneavdrag (lön efter skatt). För arbetsgivaren leder dessa bruttolöneavdrag till lägre arbetsgivaravgifter samtidigt som möjligheten till att ha en cykelförmån sporrar personalen till ett mer fysiskt aktivt liv, vilket på sikt kan bidra till lägre sjukfrånvaro.

Leasingperioden för cykeln kan variera men brukar vara omkring tre år. Efter leasingperiodens slutdatum kan du som anställd välja att återlämna cykeln alternativt köpa ut den för ett marknadsmässigt värde.

Hur beskattas cykelförmån?

Sedan 1 januari 2022 ska cykelförmånen bara beskattas för den del av förmånen som överstiger 3000 kr under beskattningsåret, men detta under följande förutsättningar: 

  • Arbetsgivaren tillhandahåller cykeln under en begränsad tidsperiod, via lån eller hyra. Vid försäljning av en cykel till underpris gäller inte skattefriheten 
  • Arbetsgivaren bekostar cykeln genom köp, hyra eller leasing 
  • Erbjudandet av cykelförmån ska rikta sig till alla tillsvidareanställda på arbetsplatsen. Riktar sig inte erbjudandet till samtliga så ska cykelförmånens totala värde gå upp till beskattning 

Vilken typ av cykel & tillbehör räknas som cykelförmån?

Reglerna tillämpas på så kallade trampcyklar och elcyklar. Inte på elsparkcyklar. Vid beräkning av förmånsvärdet för cykeln ska utrustning i form av fasta cykeldelar räknas med (exempelvis dubbdäck, lampor och lås).

Det som inte får räknas med är så kallad kringutrustning (exempelvis hjälmar, cykelskor och dylikt). 

Hjälp med förmåner och lönehantering?

Välkommen att kontakta oss!

Lina Hoff
Lina Hoff
Affärsområdesansvarig Lön & Lönekonsult
Telefon: 070-995 46 95
E-post:  lina.hoff@ucsone.se