Skip to main content
Nyheter & kunskap

Standard vs Anpassning med Odoo

By 17 oktober, 2023januari 30th, 2024No Comments
odoo affärssystem

Skillnaden mellan standard och anpassat system 

När det sägs att ett system är standard är det på grund av att det är en generell lösning eller produkt som är utformad för att passa de flesta användare och situationer. Det är oftast en ”onesize-fits-all” -lösning som inte har anpassats för specifika individuella behov eller krav. Ett system som i stället har anpassningsmöjligheter är konstruerat för att möta specifika behov eller krav för en viss användare, organisation eller situation. Det kan utvecklas från grunden eller modifieras från en befintlig standardlösning för att passa unika krav. Anpassade system kan vara mer kraftfulla och effektiva för de specifika uppgifter eller ändamål de är avsedda för, men de kan vara mer tidskrävande och kostsamma att utveckla och underhålla.  

Att avgöra när standard är bäst 

Odoo är ett system med ett stort antal moduler och många anpassningsmöjligheter. Men när är det värt att köra på standard? 

  • Har du tids- och resursbegränsningar kan det vara klokt att köra på standard då anpassningar tar tid och resurser. Har du bråttom att sätta upp och komma i gång med Odoo kan det vara värt att till en början använda standardutbudet för att sedan göra anpassningar i takt med behovet. 
  • Om din budget är begränsad kan det vara mer ekonomiskt att använda standardutbudet då anpassningar och utvecklingsarbete kan vara kostsamt.  
  • Om ditt företag har en enkel verksamhet med grundläggande behov kan standardutbudet vara tillräckligt. Odoo erbjuder ett brett utbud av funktioner, så om du inte har särskilda behov som kräver anpassningar kan det vara överflödigt att göra för många ändringar.  

Ibland är det såklart nödvändigt att utveckla anpassade funktioner för att stödja en kärnverksamhet, för att sticka ut från sina konkurrenter eller för att få systemet att passa dina behov och affärsmål. Innan du tar beslutet att köra på standardutbudet eller att anpassa Odoo är det klokt att rådgöra med någon av oss Odoo-konsulter, som kan utvärdera dina specifika behov och ge råd om den bästa strategin för din verksamhet.  

Kostnader förknippade med anpassning 

Utveckling: Att anpassa ett system kommer alltid vara förknippat med en utvecklingskostnad. Utöver själva utvecklingen ingår även kostnader, interna och externa, för kravställning, tester, lansering, samt eventuell felhantering och justeringar i samband med lansering.

Teknisk skuld: Förutom engångskostnaden för att en anpassning på plats måste man komma ihåg vad som brukar kallas teknisk skuld, vilket är den förväntade kostnaden som underhållet av anpassningen kommer driva. Detta inkluderar felhantering och justeringar för scenarion man inte räknat med, men är främst förknippat med kostnader för att hålla anpassningen kompatibel i takt med att systemet uppdateras. 

Vill du veta mer om hur Odoos systemlösningar kan hjälpa ditt företag att effektivisera olika arbetsprocesser?

Läs mer om Odoo