Skip to main content
Nyheter & kunskap

Stöd för korttidsarbete förlängs till 30 juni 2021

By 4 mars, 2021februari 8th, 2022No Comments
Stöd korttidsarbete 2021, anstånd

Regler kan komma att ändras samt att nya regler kan tillkomma allteftersom regering och riksdag kan behöva fatta nya beslut. För att hålla er uppdaterade om det senaste, välkommen att kontakta UCS One Economy eller gå in på Tillväxtverkets hemsida (avseende korttidsstöd) och Verksamt.se (för omställningsstöd).

En ny tillfällig lag trädde i kraft den 15 februari 2021. Denna innebär att stöd för korttidsarbete kommer att förlängas till 30 juni 2021. I och med att det är en ny lag så innebär detta att förlängningen är ett nytt stöd. Därför behöver man göra en ny ansökan om man vill ha korttidsstöd.

Enligt Tillväxtverket, som handlägger korttidsstödet, bedömer man att deras hemsida kommer att öppna för denna ansökan den 29 mars. Man kommer då att kunna söka stödet retroaktivt från 1 december 2020.

Det finns flera skillnader i de nya reglerna mot tidigare bestämmelser:

Karensen på 24 månader efter stödperioden är slopad

Det innebär att man kan söka stödet på nytt direkt från 1 december 2020 om man haft stöd under 2020. Detta gäller även om man sökt stöd tidigare men inte använt det. Man måste vid ansökan kunna visa att man fått allvarliga ekonomiska svårigheter till följd av pandemin. Dessutom ska det lämnas kopior på avtal man slutit med medarbetare avseende detta eller om man är ansluten till ett kollektivavtal en kopia på detta.

Det nya stödet omfattar tiden 1 december 2020 – 30 juni 2021, dvs 7 månader

Det nya stödet omfattar tiden 1 december 2020 – 30 juni 2021 dvs. 7 månader. Det innebär att antalet månader man får stöd för blir färre om man ansöker om stöd med start senare än december 2020.

Permitteringsnivåer kommer fortsatt att vara 20, 40 eller 60 % men januari – mars 2021 kan man få stöd med upp till 80% av arbetstiden.

Permitteringsnivåer kommer fortsatt att vara 20, 40 eller 60 % men januari – mars 2021 kan man få stöd med upp till 80% av arbetstiden.

Staten står för 75% från dec 2020-mars 2021. 50% april-juni 2021

Från december 2020 – mars 2021 står staten för 75% av kostnaden. Från april till juni 2021 med 50% av kostnaden. Taket för hur mycket lön för en anställd man täcker är fortfarande 44 000 kr /mån.

Jämförelsemånad

Jämförelsemånad, dvs den månad som man refererar till för att veta vilka anställda som är aktuella, är för den som sökt stöd tidigare under 2020 samma månad som legat till grund tidigare.

För de som inte sökt stöd tidigare under 2020 kommer jämförelsemånaden att vara september 2020. ( Tillväxtverkets definition 3 månader före den månad då ansökan inkommer eller 3 månader innan startmånaden beroende på vilken av dessa som är tidigast.)

Utbetalning av stöd för korttidsarbete

Utbetalning av stödet kommer att betalas ut efter godkänd ansökan. Första utbetalningen kan omfatta sex månader (dec 2020 – maj 2021).

Vilka innefattas inte av stödet?

Observera att löneökningar och personal som anställts efter jämförelsemånaden inte omfattas av stödet. Uppsagd personal omfattas även i fortsättningen omfattas av stödet.

Vilka kan få stödet?

Alla arbetsgivare kan få stödet vid korttidsarbete (undantag vissa offentliga arbetsgivare).

Ensamföretagare som har enskild firma kan dock inte få stödet eftersom de inte räknas som anställda.

Värdeöverföringar och stöd för korttidsarbete

Observera att man inte får göra värdeöverföringar från företaget under perioden två månader före och fram till sex månader efter stödperioden. Man riskerar då att få betala tillbaka stödet.

(Värdeöverföring kan vara t.ex. utdelning från företaget. En omotiverad större löneökning till ägare kan också i värsta falls ses som en värdeöverföring.)

Arbetsminskning & flytta arbetade timmar mellan olika perioder

Observera att arbetsminskningen, till skillnad mot tidigare, inte omfattar flera olika nivåer av arbetstidsförkortning för en och samma anställd. Man får numera inte heller flytta arbetade timmar mellan olika perioder som man söker stöd för.

Ansökan om ersättning för kompetenshöjande insatser

Tänk även på att man som företagare kan ansöka om att få ersättning för kompetenshöjande insatser för arbetstagarna under den arbetsbefriade tiden. Möjligheten till ansökan öppnar 29 mars 2021 men ska kunna sökas retroaktivt från 1 januari 2021.

Tycker du att det låter krångligt? Vi hjälper dig. Välkommen att kontakta oss.