Skip to main content
Nyheter & kunskap

Skolungdom och studerande – så beräknas rätt skatteavdrag

By 28 april, 2021No Comments
Skatteavdrag för skolungdomar och studerande

Sommaren närmar sig med stormsteg och det börjar därför bli dags för skolungdomar samt studerande att sommarjobba.

Arbetsgivare måste enligt lag dra skatt från alla anställdas löner. Det är en hantering som kan resultera i att skatteavdraget blir för stort för skolungdomar och studerande som endast arbetar extra eller under högsäsong. För dessa finns därför en möjlighet till att jämka, det vill säga ändra sin preliminära A-skatt, så att rätt skatt dras från början.

Så beräknas skatteavdraget:

 

Om en anställd tjänar 20 135 kr eller mer under 2021 så ska skatt beräknas på hela beloppet, vilket innebär en beskattning ifrån första intjänad krona.

Detta resulterar däremot i att: om anställda tjänar mindre än 20 135 kr under 2021 så behöver ingen skatt betalas. Det är därför viktigt att se över hur de anställda planerar att arbeta under 2021 och därmed också ta ställning till inkomsten för hela året. Eftersom arbetsgivare enligt lag måste dra skatt ifrån lön så är det mest sannolikt att denne, utan jämkningsbeslut, kommer att förlägga en preliminär skatt om 30% som beräkningsmetod. Det betyder att en för hög skatt kommer att belasta den anställde, om denne inte aktivt ansöker om jämkning.

Har en anställd flera arbetsgivare är det ännu viktigare att denne ansöker om jämkning eftersom beskattningen istället kan bli alldeles för låg.

Om anställda tjänar 20 135 kr eller mer…

… så kan denne ansöka om jämkning på Skatteverket. I ansökan behöver den anställde redogöra för alla sina arbetsinkomster, vilket också inkluderar semesterersättning och eventuella ersättningar för mat samt skattepliktig barnpension. Beslutet kommer sedan skickas hem och behöver sedan lämnas in till arbetsgivaren – och helst innan arbetets start. Visar det sig sedan att en ännu högre inkomst kommer vara aktuell, så behöver en ny ansökan om jämkning göras. Annars finns risk för lågt skatteavdrag. Det kan resultera i kvarskatt när slutskattebeskedet ankommer under våren 2022.

Om anställda tjänar mindre än 20 135 kr…

…kan Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag lämnas direkt till arbetsgivaren. På blanketten intygar den anställde att; den beräknade sammanlagda inkomsten under 2021 kommer understiga 20 135 kr (inklusive exempelvis semesterersättning samt ersättning för mat och skattepliktig barnpension), denne är student och kommer vara bosatt i Sverige under hela året. Värt att tänka på är att arbetsgivare alltid kan kräva att anställda lämnar in ett beslut från Skatteverket istället för intyget. Intyget hittar du på Skatteverket. Om skolungdomar och studerande inte aktivt tar ställning till sin beskattning och fyller i intyget så kommer skatteavdraget bli för högt. Har det i slutändan dragits för mycket skatt så kommer skatt att betalas tillbaka tillsammans med slutskattebesked under våren 2022.

För vidare information finns ett informationsblad tillgängligt på Skatteverket.

Tycker du att det låter krångligt?

Välkommen att kontakta oss eller läs mer om hur vi kan hjälpa dig med lönehanteringen här!